El diputat i policia de professió Pablo Cambronero, adscrit al Grup Mixt del Congrés des que va abandonar Ciutadans ara fa un any, ha dirigit un escrit a la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, demanant-li que retiri del Diari de Sessions l'al·lusió del president espanyol, Pedro Sánchez, als "piolines", en referència al desplegament del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil al Port de Barcelona amb motiu de la celebració del referèndum de l'u d'octubre de 2017. "Vostès enviaven piolins a Catalunya i amb nosaltres la Selecció Espanyola de futbol pot jugar a Catalunya sense cap mena de problema o polèmica", va declarar el cap de l'Executiu en resposta a una pregunta del PP durant la sessió de control d'aquest dimecres. Però les declaracions sí que han desfermat una polèmica per a Sánchez, sobretot entre l'espanyolisme i els membres i sindicats de les forces de seguretat de l'Estat. En la intersecció d'aquests dos col·lectius es troba, precisament, el diputat Cambronero, que ha considerat que el terme elegit per Sánchez és una falta de respecte per als agents enviats a Catalunya, i que considera que "van exercir una labor fonamental i exemplar per al manteniment de la integritat territorial de l'Estat".

Piolins

El diputat ha demanat a Batet en la carta que procedeixi a retirar del Diari de Sessions del Congrés aquesta "expressió despectiva", ja que ella és qui té la potestat per fer-ho. En el context del referèndum de l'1-O, l'Estat va ordenar el desplegament de milers de policies i guàrdies civils que van pernoctar en vaixells al port de la capital catalana, a l'espera de les ordres dels seus superiors. A part de la crítica independentista contra la brutalitat policial als col·legis electorals durant la jornada, l'ús dels vaixells va ser qüestionat internament per les condicions en la qual convivien els agents, a més de pel fet que aquells vaixells lluïssin en el lateral un dibuix enorme de Piolín i altres personatges de dibuixos animats infantils, que, al seu torn, van ser objecte de befa a les xarxes socials.

Ofesos

Les paraules de Sánchez han generat crítiques de parlamentaris de PP, Vox i Ciutadans, així com dels sindicats policials i les associacions de guàrdies civils. En la sessió de control, Inés Arrimadas, replicava el president espanyol in situ des de la cambra: "Vostè parla d'estabilitat perquè guanya sessions al congrés, i tant, perquè els seus socis colpistes el seguiran votant. Mentre vostès trobin servidors públics als qui cessar o directament insultar com avui ha fet Sánchez anomenant piolins a la guàrdia civil o la policia que ens van defensar d'aquesta gent el 2017. Renteu-vos la boca abans de parlar". En el mateix ple, els ministres de l'Interior i d'Exteriors, Fernando Grande-Marlaska i José Manuel Albares, es van esforçar a aclarir que Sánchez no critica als funcionaris, sinó a les condicions en les quals van ser enviats a Catalunya. "El que ha dit el president del govern és que vostès van portar en condicions indignes a Catalunya a la nostra Policia i la nostra Guàrdia Civil", va explicar Grande-Marlaska.