Desenes de simpatitzants del franquisme i el feixisme han protagonitzat aquest dissabte un acte d'exaltació falangista a Valladolid. La llei de memòria democràtica, aprovada definitivament el passat mes d'octubre, no ha impedit que la Falange espanyola hagi convocat una concentració amb motiu del 89è aniversari de la unió de la Falange Espanyola i les Juntes d'Ofensiva Nacionalsindicalistes (JONS), en la qual els assistents han cantat el Cara al Sol, han fet la salutació feixista i han reivindicat la figura del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera. També han exclamat el crit franquista "Espanya, una, gran i lliure".

La llei de Memòria Democràtica va declarar il·legal el règim franquista i va establir que "els actes que suposin l'exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, la guerra civil o la dictadura, dels seus dirigents en el sistema repressiu o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial" serien considerats actes contraris a la memòria democràtica, i podrien comportar sancions.

Tanmateix, la llei no va establir un delicte clar respecte a l'apologia del franquisme. El passat 20 de novembre, quan la llei ja havia entrat en vigor, la Falange va organitzar una missa en homenatge al dictador Francisco Franco i també en honor a Primo de Rivera. Tot i que la delegació del govern espanyol a Madrid va autoritzar les manifestacions, la secretària d'Estat de Memòria Democràtica va obrir un expedient sancionador a la Falange que li podria suposar una multa de fins a 150.000 euros. 

Les noves normes de la Falange per evitar noves sancions

Tot i que l'expedient sancionador no ha impedit a la Falange celebrar un nou acte, en l'inici de la concentració a Valladolid han traslladat als manifestants les noves normes per "al bon desenvolupament de les activitats públiques" de l'organització d'ultradreta. La primera norma consisteix a "no portar banderes ni pancartes", perquè només es permeten les que dona l'organització. És cert que els simpatitzants feixistes només han exhibit banderes de la Falange i de les JONS, i l'organització ha col·locat una bandera espanyola amb la frase "sobirania nacional i drets socials", però no s'ha vist cap altre símbol franquista o nazi. La segona norma ha estat "donar suport a les consignes i càntics que es llancin per megafonia", sense "improvisar". També han traslladat als manifestants que no "responguin a insults ni a provocacions", i que en cas que la premsa els vulgui fer preguntes, la dirigeixin als membres de l'organització. "Mantingues l'ordre i respecta les indicacions dels responsables de seguretat", han conclòs.