La secretaria d'Estat de Memòria Democràtica del govern espanyol ha obert un expedient sancionador contra l'organització feixista Falange Española per l'enaltiment al seu fundador, José Antonio Primo de Rivera, i el dictador Francisco Franco en una manifestació el 20 de novembre passat, quan ja havia entrat en vigor la nova llei de memòria democràtica. Els falangistes van sortir al carrer, autoritzats per la Delegació del govern espanyol, i van exhibir fotografies de Primo de Rivera, a més de banderes espanyoles i símbols feixistes. També van pronunciar discursos en la mateixa línia i càntics com 'Cara al sol' i van fer la salutació nazi. Segons la nova normativa, Falange es podria enfrontar a una multa de fins a 150.000 euros: la sanció més dura compresa per la llei.

El govern espanyol obre un expedient a la Falange

Segons ha confirmat aquest dilluns la portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, en una entrevista a TVE, "efectivament, la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica ha emprès aquestes accions" sancionadores contra la Falange Española en compliment a la llei de memòria democràtica que acabava d'entrar en vigor. "Tenim una llei en vigor al nostre país, afortunadament, una llei que ve a reconciliar-nos també amb els valors democràtics (...) Això significa dignificar totes les víctimes, al que va ocórrer i protegir-nos d'aquells que senten nostàlgia per aquells temps, que fan una apologia de la dictadura", ha explicat. A més, la portaveu ha aprofitat per a sol·licitar a tots els grups polítics "que es reivindiquen constitucionalistes" encara que "després no compleixin" la Carta Magna, que facin costat a la Llei.

Sancions per la manifestació franquista del 20N

A banda dels falangistes, entre els assistents a la mateixa concentració franquista que el govern espanyol també estudia sancionar hi ha el Moviment Catòlic Espanyol. A la concentració, autoritzada per la Delegació del govern espanyol, van assistir unes cent persones que van cantar el "Cara al Sol" i la Marxa Real de José María Pemán i van exhibir banderes franquistes i dels terços de Flandes, alhora que també van fer en diverses ocasions, la salutació feixista. Després dels fets, el senador de Más Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, va exigir "responsabilitats" a la Delegació del govern espanyol a Madrid per l'autorització de la manifestació. En un vídeo remès a la premsa, Perpinyà argumentava que la llei de memòria democràtica és “molt clara” i considera “una sanció greu” qualsevol convocatòria d'un acte “que serveixi per a l'exaltació del franquisme”. "Per què la delegada del govern espanyol a Madrid, Mercedes González, ha autoritzat aquesta manifestació? No ho entenem", es va preguntar el també diputat de Más Madrid en l'Assemblea regional.