El govern espanyol obrirà expedients sancionadors a les persones i/o organitzacions que van protagonitzar durant les manifestacions pel 20N crits, gestos i càntics enaltint el cop militar i la dictadura, així com als seus protagonistes, davant les imatges que s'han pogut veure durant aquest cap de setmana. Segons han informat fonts del Ministeri de Presidència, en el marc dels expedients sancionadors, s'ha reclamat a les delegacions de govern els vídeos, atestats i proves que puguin acreditar aquest enaltiment al règim franquista i els responsables d'aquestes conductes contràries a la Llei de Memòria Democràtica. "L'Espanya actual es basa en la nostra Constitució i en els valors democràtics que garanteixen la convivència en llibertat i rebutja, com els països europeus del nostre entorn, qualsevol enaltiment d'un règim autoritari o de les seves figures principals", assenyalen les mateixes fonts. 

Sancions de fins a 150.000 euros

Pel que a les sancions, la màxima a la qual es poden enfrontar els autors de l'homenatge a Franco, al cop d'estat del 1936 o a la dictadura és de 150.000 euros sense perjudici d'altres responsabilitats que poguessin concórrer, han precisat aquestes fonts del departament que dirigeix Félix Bolaños.

Entre els sancionats podria estar el Moviment Catòlic Espanyol per la concentració d'aquest diumenge en el centre de Madrid per homenatjar el dictador Francisco Franco i al fundador de la Falange Espanyola, José Antonio Primo de Rivera. A la concentració, autoritzada per la Delegació del govern espanyol, van assistir unes cent persones que van cantar el "Cara al Sol" i la Marxa Real de José María Pemán i van exhibir banderes franquistes i dels terços de Flandes, alhora que també van fer en diverses ocasions, la salutació feixista. 

D'altra banda, també s'analitzarà una manifestació convocada aquest dissabte per Falange Espanyola davant de la casa de José Antonio Primo de Rivera, el seu fundador, i a la qual van assistir 200 persones. S'analitzarà qualsevol exaltació de la dictadura i del cop d'estat de 1936. A més, el cap de setmana va deixar altres imatges al Valle de Cuelgamuros, quan es va fer viral un vídeo d'un jove sortint d'aquest emplaçament en cotxe, sense cinturó i amb el braç enlaire mentre cridava "fills de puta! Visca Espanya!" a les víctimes del franquisme que es trobaven allà manifestant-se.

Responsabilitats al govern espanyol 

El senador de Más Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, va registrar aquest diumenge una pregunta en la Cambra Alta dirigida a la Delegació del govern espanyol a Madrid, en la qual li exigeix "responsabilitats" per l'autorització d'una manifestació convocada per Falange Espanyola, en la qual es "va exaltar la dictadura" i "el cop d'estat" de 1936. En un vídeo remès a la premsa, Perpinyà argumentava que la Llei de Memòria Democràtica és “molt clara” i considera “una sanció greu” qualsevol convocatòria d'un acte “que serveixi per a l'exaltació del franquisme”. "Per què la delegada del govern espanyol a Madrid, Mercedes González, ha autoritzat aquesta manifestació? No ho entenem", s'ha preguntat el també diputat de Más Madrid en l'Assemblea regional.