Eurodiputats italians han instat Roberta Metsola a defensar del menyspreu espanyol el llegat de David Maria Sassoli, que va morir al gener. La qüestió és que, la setmana passada, la Junta Electoral Central (JEC) va respondre a la presidenta del Parlament Europeu i va aprofitar per carregar contra la decisió del seu predecessor a l'Eurocambra, que havia reconegut com a eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé. Ara, tot un seguit d'europarlamentaris italians han denunciat a Metsola les paraules de la JEC contra el traspassat Sassoli per haver reconegut els independentistes catalans.

"Estem profundament astorats per les paraules i el to amb què un òrgan oficial de l'administració electoral espanyola denigra la tasca de l'expresident del Parlament Europeu David Sassoli", han expressat aquest dilluns en una carta, a la qual ha tingut accés elDiario.es i també ha pogut consultar ElNacional.cat. I han afegit que són "conscients" del fet que "l'expresident Sassoli va actuar en ple dret en aplicar, immediatament i al peu de la lletra, la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, respectant els rols institucionals i evitant amb cautela entrar en el fons del debat" — en referència al cas d'Oriol Junqueras.

Els eurodiputats italians, indignats

Dit això, han manifestat la seva "indignació" per l'intent de la JEC de "tacar la memòria de David Sassoli". "Ja que vostè (Metsola) s'ha compromès a defensar i honorar la memòria de David Sassoli, li preguem que ho segueixi fent fins i tot davant de qui, com la Junta Electoral Central (JEC) del Regne d'Espanya, intenten instrumentalitzar els fets i el llegat d'un gran europeu com David Sassoli", han demanat. Finalment, han assegurat que "rebutjar amb fermesa tals actes és un deure no només per a la memòria de David Sassoli sinó també per a la integritat i el prestigi del Parlament Europeu".

Els eurodiputats italians que signen la carta són Massimiliano Smeriglio, Brando Benifei, Franco Roberti, Pietro Bartolo, Elisabetta Gualmini, Camilla Laureti i Alessandra Moretti, tots del Partit Democràtic (PD) d'Itàlia — del qual també formava part Sassoli. La formació està integrada en el grup europarlamentari dels Socialistes i Demòcrates, que està presidit per la socialista espanyola Iratxe García Pérez. De fet, García Pérez va presentar-se al despatx de l'expresident del Parlament Europeu per recriminar-li que reconegués Puigdemont.

 

La reacció de Puigdemont

 Un cop s'ha conegut la carta adreçada a Metsola, Puigdemont ha reivindicat Sassoli com "un gran demòcrata i un gran europeista". "No li calia compartir el nostre projecte polític per protegir els nostres drets amb la màxima convicció, també en defensa de l'Eurocambra. Per això em dol que institucions espanyoles ataquin la seva memòria", ha escrit en un missatge de Twitter.

TUIT KRLS
Puigdemont reacciona a la carta d'eurodiputats italians contra la JEC / @KRLS

A finals d'octubre, el Parlament Europeu va demanar informació a la JEC sobre les credencials de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé. És a dir, que confirmi si els quatre independentistes es troben dins de la llista de 59 càrrecs proclamats electes a les eleccions europees del 2019. La setmana passada, la JEC va respondre i es va limitar a dir que Puigdemont ha de jurar la Constitució a Madrid per ser eurodiputat. L'Eurocambra va assegurar que havia rebut la resposta i que els serveis jurídics l'analitzaran.