El Parlament Europeu ha confirmat aquest divendres que ja ha rebut la carta de la Junta Electoral Central (JEC). L'òrgan espanyol respon en aquest document a la petició de la presidenta de l'hemicicle del club comunitari, Roberta Metsola, en què demanava si Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé formaven part de la llista dels 59 càrrecs proclamats electes a les eleccions europees de 2019. Des de la JEC, sostenen que els quatre afectats "no han adquirit la seva condició plena de diputat al Parlament Europeu perquè no han complert el requisit d'acatament constitucional" i que, per aquest motiu, haurien de quedar "vacants temporalment els seus escons fins que no es produeixi aquest acatament", que apunten que haurien de fer-lo al Congrés dels Diputats. Per part de l'Eurocambra, han confirmat a EFE la recepció d'aquesta missiva i han manifestat que, a partir d'ara, els "serveis rellevants estudiaran" el contingut d'aquesta. En concret, expliquen que l'equip legal de la cambra examinarà les "conseqüències" del que la JEC trasllada.

A la carta, la Junta Electoral Central sosté que Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé no poden tenir les credencials d'eurodiputats perquè argüeixen que no s'hauria complert l'article 224.2 de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG). La normativa indica que, en el termini de cinc dies des de la seva proclamació com a electes per al Parlament Europeu, aquests han de jurar o prometre acatament a la Constitució davant l'organisme electoral. D'aquesta manera, aquest òrgan creu que se'ls ha de suspendre totes les prerrogatives que els correspongui per l'acta d'europarlamentaris fins que no es produeixi aquest acatament. Tot i això, la JEC tampoc ha nomenat els substituts dels quatre eurodiputats.

Ara bé, aquest dictamen de la JEC es contradiu a la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Amb el cas Junqueras, aquesta instància judicial va establir que allò que determina tenir la condició d'eurodiputat és el resultat de les eleccions. En aquest sentit, descartava que fos necessari el tràmit d'haver de jurar la Constitució espanyola per adquirir les credencials i l'acta.

Jordi Solé insta Roberta Metsola a defensar els seus drets "com a càrrec electe"

L'eurodiputat d'Esquerra Republicana, Jordi Solé, s'ha pronunciat aquest divendres en una entrevista a RTVE sobre aquesta qüestió i ha instat la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, a defensar els seus drets "com a càrrec electe i també els drets dels electors". Solé creu que primer cal veure "quina serà la decisió" de Metsola abans de decidir els propers passos a fer. L'europarlamentari republicà ha afirmat que la carta de la JEC no l'ha sorprès "en absolut", però insisteix en el fet que cal veure "si Roberta Metsola segueix la línia del president David Sassoli o bé la contradiu", però en tot cas veu el requisit de jurament de la Constitució com un "obstacle" i un intent de "canviar el que és un resultat sorgit de les urnes".