Fonts parlamentàries han confirmat que l'Eurocambra ha designat l'eurodiputada dels verds Marie Toussaint com a ponent de la petició d'empara de l'eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont. Després que el diari El Mundo publiqués que hi havia una investigació de l'Audiència Nacional contra polítics catalans, entre els quals hi hauria el president a l'exili. Puigdemont va demanar a la cambra que analitzi si s'està vulnerant la seva immunitat com a eurodiputat.

Les mateixes fonts parlamentàries han assegurat que aquest dossier no podrà tirar endavant abans que els suplicatoris contra Puigdemont i els també eurodiputats de JxCat, Toni Comín i Clara Ponsatí, paralitzats a causa de les restriccions per la pandèmia.

El Comitè d'Afers Legals encara està a l'espera que es trobi una solució per celebrar les audiències dels suplicatoris que el Tribunal Suprem va enviar a Brussel·les fa gairebé deu mesos. Mentre tinguin immunitat, la justícia belga i escocesa no pot estudiar les peticions d'extradició d'Espanya.

Petició d'empara

La petició d'empara de Carles Puigdemont al president del Parlament Europeu, David Sassoli, arriba després de la publicació del reportatge de El Mundo, on s'assegura que hi ha una nova investigació contra el president a l'exili, que inclou escoltes telefòniques i que afectaria també persones del seu entorn.

Davant d'aquest fet, Puigdemont va fer arribar una carta al president del Parlament Europeu denunciant la persecució que pateix per part de l'Estat espanyol i, evidentment, la nova investigació, que va denunciar que és per "les seves activitats polítiques".

“Com sens dubte sap, des del mateix moment en què vaig decidir concórrer a les eleccions al Parlament Europeu, les autoritats espanyoles han intentat impedir, primer, la meva candidatura, i posteriorment la meva presa de possessió com a diputat”, arrenca la missiva a Sassoli on assegura que des del moment en què va ser proclamat diputat les autoritats judicials espanyoles han vulnerat la seva pròpia immunitat així com la de Toni Comín i Clara Ponsatí.

Investigació de l'Audiència Nacional

El passat 30 d'agost, El Mundo, publicava que un jutge havia aprovat un total de 15 ordres d'escolta telefòniques a persones de l'entorn proper a Carles Puigdemont. En un reportatge, es feia un repàs, sempre a partir de fons policials, dels moviments del president Puigdemont. A més, també s'assegurava que s'estaven preparant una nova "sedició-rebel·lió" segueixen presents a l'entorn del president.

Partint d'aquesta base, les "forces de seguretat" -l'article no concreta de quin cos es tracta- havien presentat fins a 15 sol·licituds d'escolta contra diverses persones del cercle proper de Puigdemont, com per exemple el seu amic íntim Josep Maria Matamala.

Tot plegat estaria relacionat amb els casos oberts contra diversos sectors de l'independentisme català a l'Audiència Nacional, centralitzats al jutjat central d'instrucció número 6. Les escoltes han estat demanades en el marc d'un d'aquests procediments, que encara es troba en fase d'instrucció, i que intenta "perfilar l'abast" del "nou pla de Puigdemont i els seus col·laboradors", en paraules d'El Mundo.