Fa un mes, el ministre Félix Bolaños va comparèixer per anunciar que els telèfons de Pedro Sánchez i Margarita Robles també havien estat espiats amb el programari Pegasus, com a resposta a la publicació del CatalanGate, pel qual com a mínim 65 líders independentistes havien patit l'espionatge amb totes les mirades apuntat al CNI. Ara, Margarita Robles ha decidit tallar de soca-rel la possibilitat que s'estigui espiant a més alts càrrecs del ministeri de Defensa i ha optat per una dràstica decisió: substituir 4.000 mòbils del personal. Segons publica El Español, s'ha enviat una circular interna per correu electrònica, en la que el Centre d'Atenció al Usuari del CESTIC (Centre de Sistemes i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions) avisava que es començaria a substituir els telèfons. 

Referència a Pegasus 

Aquesta circular hauria arribat a tots els òrgans del CIS (Sistema d'Informació i Telecomunicacions, per les seves sigles en anglès), a qui s'ha advertit que han de procedir a la renovació i comprovació de la compatibilitat dels dispositius. Així, els militars i funcionaris d'alt nivell estan inclosos en aquest pla. Al document es fa referència explicita a Pegasus, programa amb el qual es va espiar a Sánchez, Robles i també el ministre Fernando Grande-Marlaska, provocant una gran crisi dins el mateix ministeri que va acabar amb el cessament de Paz Esteban com a directora del CNI, un gest insuficient per l'independentisme.

Iniciativa mai no vista 

Segons explica El Español citant fonts de ciberseguretat, aquesta és una proposta inèdita en les Forces Armades espanyoles. És el primer cop que es fa un gest com aquest, sis anys després que sortís a la llum l'existència del programari. El motiu és el temor a nous episodis d'espionatge amb l'objectiu d'utilitzar terminals més protegides davant les amenaces externes, que encara no s'han resolt d'on provenien. Amb tot, les mirades han apuntat, per exemple, cap al Marroc. Cal tenir en compte, que tot i que és la primera vegada que s'empren una iniciativa com aquesta, a finals de maig ja es va enviar una primera circular sobre la seguretat dels mòbils, en la que es demanava a aquells que utilitzen dispositius electrònics externs que els proporcionessin al Ministeri per realitzar comprovacions sobre els seus sistemes contra les amenaces externes. 

Robles va demanar la dimissió d'Esteban 

El passat 10 de maig, el govern espanyol anunciava la destitució de Paz Esteban. Durant els dies previs al cessament, en el si de l'executiu liderat per Pedro Sánchez es va debatre força quines eren les possibles solucions que podien plantejar per intentar aturar l'escàndol i també per evitar l'erosió de la relació amb ERC. En els últims dies s'ha sabut que, dies abans que fos rellevada del seu càrrec, se li va proposar que dimitís del CNI. Així, hauria estat Margarita Robles qui va instar l'aleshores directora dels serveis secrets espanyols a renunciar a la posició que tenia per aturar l'hemorràgia.