El president de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d'Interior del Parlament Europeu, Fernando López Aguilar (PSOE), ha reconegut que si el president Carles Puigdemont viatja a l'Estat espanyol amb immunitat, com la que té actualment reconeguda pel TSJU, i com a membre de la comissió Pegasus, no podrà ser detingut. Com és el cas de tots els eurodiputats, només podria ser detingut en cas de "delicte flagrant". En una roda de premsa telemàtica organitzada per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Diari de Barcelona de la Universitat Pompeu Fabra, López Aguilar ha assegurat que estaran a expectatives del que digui el TSJU de forma definitiva per veure si es torna la immunitat total a Puigdemont, i ha desitjat que es decideixi abans que la delegació de la comissió Pegasus visiti Espanya.

Segons López Aguilar, per ara no hi ha cap visita programada a Espanya d'aquesta comissió, de la qual Puigdemont en forma part, i ha concretat que per ara només ha fet tres viatges: a Israel (on NSO Group té patentat el programari d'espionatge Pegasus), a Polònia i Hongria, on s'han descobert casos d'espionatge. L'exministre de Justícia espanyol ha assegurat que Espanya està "en perfecta disposició d'acatar" les recomanacions que sorgeixin de la comissió Pegasus del Parlament Europeu, així com d'acatar les resolucions judicials sobre això. Ha expressat preocupació pels casos d'espionatge a Espanya, però ha negat que s'hagi espiat activistes, advocats i altres persones per les idees polítiques, com s'afirma des del Govern català i l'independentisme. També ha defensat que l'ús de Pegasus pel CNI "s'ha fet d'acord amb la llei" i amb autorització judicial. Sobre els resultats que s'extrauran de la comissió Pegasus del Parlament Europeu, no descarta que es proposi "la prohibició d'aquesta eina" a la UE, però afegeix que això suposaria renunciar a un programa que sí que tindrien altres Estats i també algunes organitzacions criminals, perquè considera que està per demostrar que Pegasus només sigui usat per governs.

EuropaPress 4493989 eurodiputado socialista presidente comision libertades civiles justicia
EuropaPress Fernando López Aguilar Universitat Pompeu Fabra

El president de la Comissió de Llibertats Civils ha dit que l'aixecament de la immunitat parlamentària és un "procediment normal" al Parlament Europeu, perquè és freqüent que els eurodiputats es vegin involucrats en processos judicials per episodis passats de la seva vida política. "No hi ha un sol ple en què no s'aixequin immunitats", ha afirmat el socialista. Sobre migració, López Aguilar s'ha descrit a si mateix com a "crític i bel·ligerant contra la mirada negativa al fet migratori" a la UE, i ha defensat que la migració no és una amenaça, sinó que és un fet que ha acompanyat sempre la història de la humanitat. Ha criticat que la solidaritat en l'acollida que han obtingut els ucraïnesos arran de la guerra a Ucraïna "no s'hagi estès a altres situacions que la mereixien i la mereixen també", i ha demanat la mateixa resposta solidària i humanitària a la UE davant altres conflictes al món que provoquen fluxos massius de persones.

Sobre la relació de la UE amb Rússia, veu inversemblant recuperar un diàleg cooperatiu amb Rússia mentre el president rus, Vladímir Putin, segueixi al poder: "Només cal pensar en el restabliment de la normalitat després de Putin, quan Putin mori o sigui desallotjat del poder, cosa que no sembla versemblant en el que és immediat", ha apuntat. Ha defensat que la Unió Europea s'haurà d'acostumar a una situació d'alerta, i ha vaticinat que s'accelerarà el pas pel que fa a la integració en matèria de seguretat i l'impuls federal de la política exterior europea.