Provocació i més provocació. Aquesta serà l'estratègia de Ciutadans des d'ara fins a les eleccions generals del 28-A. Amb la convocatòria d'eleccions anticipades, els partits han hagut de posar en marxa tota la maquinària electoral a una velocitat vertiginosa, i Cs ha decidit posar tota la carn a la graella i adoptar l'actitud més agressiva possible. Albert Rivera vol ser el nou inquilí de La Moncloa i sap que l'única opció per aconseguir-ho és quedar per davant del PP i liderar una aliança de dretes.

Amb tres partits a la dreta lluitant pel mateix electorat, cal augmentar la tensió i ser més dur amb l'independentisme que Vox i Pablo Casado (PP), si vol ser president i, així, evitar pactar amb el PSOE i ser el segon de Pedro Sánchez. L'agressivitat amb Catalunya, però, no és nova. De fet, fa molt temps que el partit en àmbit català es dedica a fer xous i performances. Això sí, en els últims dies, des de la convocatòria electoral avançada, n'hi ha hagut molts més.

El cap de setmana passat, la cap de l'oposició a Catalunya ―i possible número dos de Rivera al Congrés―, Inés Arrimadas, va citar els seus 36 diputats a la localitat natal de l'expresident Carles Puigdemont, Amer. Una cita inusual per un poble de només 2.260 habitants i que va ser titllada de "provocació". Ciutadans va obtenir en aquest poble de la Selva un 8,21% dels vots en les eleccions del 21-D ―el que suposa 124 votants― i no té ni un sol regidor. Una ràtio molt i molt baixa per portar-hi tots els diputats del Parlament allà.

Dos relats d'un mateix fet

La cita es va basar en una passejada pel poble ―on es van dedicar a treure llaços grocs― i en anar a la plaça central del poble a cridar "llibertat", no pels presos polítics, òbviament, sinó la seva de manifestar-se allà. Tot, evidentment, davant l'atenta mirada de les càmeres de televisió.

De la visita a Amer se'n van fer dos relats. La major part dels ciutadans van ignorar la presència d'Arrimadas al seu poble, però el relat de Ciutadans és que hi va haver crispació i insults. Si bé és cert que alguns ciutadans van increpar-la, no va ser ni de bon tros la tònica general. En el vídeo que va fer l'equip de comunicació del partit i que va difondre a través de la premsa, però, només van ensenyar aquesta part, i ho van fer amb una edició gràfica que augmentava la sensació de tensió.

Nova performance, ara a Waterloo

La formació fa aquest diumenge un pas més, i els 36 diputats se'n van a Waterloo a manifestar-se davant la casa de Puigdemont per, segons Arrimadas, dir-li que "la República no existeix". La visita ha agafat per sorpresa a tothom i ha rebut crítiques a tort i a dret. El govern espanyol ho ha titllat d'"insensat" i l'entorn independentista l'ha avisat que visitar-lo és una manera de legitimar-lo, i l'han instat a trucar-lo a la porta i escoltar-lo. Des de Cs, però, es neguen a fer cap tipus de reunió.

La convocatòria de Waterloo va arribar als mitjans aquest dijous i, aquest divendres, després de tota la polèmica, n'ha arribat una altra. Els diputats del partit taronja a Catalunya faran una "trobada ciutadana" en un cèntric hotel de Brussel·les diumenge a la tarda. Una cita força estranya si es té en compte que els residents espanyols al conjunt de Bèlgica són 42.000 persones ―una població semblant a la d'una ciutat com Vic―, i que sembla feta només per justificar que el viatge no és només una visita a l'expresident català.

A més, entre aquestes dues cites, n'hi ha hagut una altra. La de tots els diputats de Cs asseguts als escons buits del Parlament. Una imatge buscada que es van fer per protestar contra el que consideren una cambra "tancada" i "abandonada", pel fet que el ple que s'havia de celebrar es va ajornar a causa la vaga general. Tot i la imatge que es va voler vendre, cal dir que setmana que ve es farà el ple ajornat i que la passada es van celebrar una desena de comissions.

Queden exactament dos mesos per les eleccions del 28 d'abril i tot fa pensar que les performances del partit taronja continuaran en augment. Quina serà la següent població? Temps al temps.