Óscar Puente ha ordenat una auditoria dins del Ministeri de Transports per depurar totes les responsabilitats possibles al voltant del cas Koldo, segons informen fonts del departament. Es tracta del Ministeri que va capitanejar José Luis Ábalos, a partir del qual el seu exassessor Koldo García s’hauria enriquit il·lícitament a partir de la compravenda de mascaretes. Precisament aquest dilluns, el PSOE ha reclamat a José Luis Ábalos que entregui la seva acta de diputat al Congrés en un termini de 24 hores, sense deixar clar quin seria el següent pas que faria el partit en cas que no renunciï al seu escó dins d’aquest termini de temps.

Óscar Puente haurà de respondre a aquesta qüestió també aquest dimecres. El PP ha preparat per a la sessió de control a l’executiu de Pedro Sánchez una ofensiva contra el govern a través del cas Koldo. Faran preguntes sobre aquest tema als ministres Félix Bolaños, Fernando Grande-Marlaska, Ángel Víctor Torres i Óscar Puente. A l’actual ministre de Transports se li demanarà que doni informació sobre la “trama corrupta” que va desenvolupar-se, presumptament, dins del seu departament, llavors liderat per José Luis Ábalos.

Aquest dilluns, l'executiva del PSOE ha decidit per unanimitat reclamar a José Luis Ábalos que entregui la seva acta de diputat al Congrés. Tot i "saber que no està investigat" pel cas de Koldo García, el seu exassessor, i que "el seu nom no figura" al sumari, la direcció del partit considera que “existeix una responsabilitat política”, segons ha informat en roda de premsa la portaveu de la formació, Esther Peña.

 

Reclamen així que la renúncia d'Ábalos al seu escó es produeixi en les pròximes 24 hores. I si no ho fa? Peña no ha respost a aquesta qüestió en roda de premsa, ni tampoc ha aclarit si s'han produït negociacions amb l'exministre i exsecretari d'Organització de la formació en les darreres hores; però s'ha mostrat confiada que "actuarà en conseqüència per al bé major, que és el PSOE". Segons els socialistes, Ábalos és "exemple de respecte i història en aquest partit". "Culpa no té qui fa el que ha de fer", ha afirmat la portaveu de la formació en roda de premsa. Fonts del PSOE informen que el partit ja treballa en quin pot ser l’escenari si aquest dimarts l’exministre no ha dimitit.

La maniobra que ha fet el PSOE aquest dilluns, però, és doble: no només fa un gest per apartar Ábalos, sinó que també ha decidit crear al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació sobre irregularitats en la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. Peña ha explicat que aquesta comissió començarà amb el cas Koldo. Ara bé, segons admeten fonts socialistes, això obre la porta a incloure-hi més casos; és a dir, investigar també el germà d'Isabel Díaz Ayuso, investigat per haver-se lucrat durant la pandèmia a través de la compravenda de mascaretes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!