L'estat espanyol compta amb prop de 700 agents de policia espanyola i guàrdia civil més a Catalunya que els que tenia abans del referèndum de l'1 d'octubre. Concretament hi ha 688 agents més, segons explica El Independiente després d'haver sol·licitat aquesta informació al Ministeri de l'Interior a través del Portal de Transparència.

El digital apunta que la policia espanyola compta amb 3.336 agents a Catalunya, 335 més en relació amb la xifra d'efectius existent a finals de setembre de 2016. Pel que fa a guàrdies civils, n'hi ha 3.549, davant els 3.216 que es comptabilitzaven fa tres anys. La plantilla ha incorporat 333 agents durant aquest període de temps. 

El Independiente assegura que l'actual direcció de la policia espanyola té com a prioritat el reforç de personal en llocs "d'interés nacional", que en alguns casos estaven "abandonats" per la falta de cobertura durant la crisi econòmica. 

Tot i aquest augment d'agents, hi ha més de mig miler d'agents del Cos Nacional de Policia destinats a Catalunya que el passat mes de maig volien marxar. En concret, 524 agents van demanar el trasllat en el concurs de mèrits convocat el febrer passat, mentre que només 26 van demanar cobrir alguna de les 276 places que s’ofereixen a Catalunya.

Com a conseqüència d'aquesta desbandada d'agents, una quarta part dels nous agents de policia espanyola que van arribar tenien com a primera destinació Catalunya, això significa que són agents novells.