Més de mig miler d’agents del Cos Nacional de Policia destinats a Catalunya volen marxar. En concret, 524 agents han demanat el trasllat en el concurs de mèrits convocat el febrer passat, mentre que només 26 han demanat cobrir alguna de les 276 places que s’ofereixen a Catalunya. Un cop més es demostra que Catalunya no és una destinació atractiva per a aquest cos policial.

Segons publica avui El Independiente, el procés independentista i l’elevat cost de la vida a Catalunya són la causa principal d’aquesta desbandada. Cal destacar que el nombre d’agents de la policia espanyola que ha demanat el trasllat aquest any dobla el registrat el 2018, que va ser de 270. L’any passat hi havia destinats a Catalunya prop de 3.000 agents del Cos Nacional de Policia.

Dels 524 policies que han demanat marxar, 362 són agents de l’escala bàsica, 104 oficials i 58 subinspectors. La majoria d’ells estan destinats a la Prefectura Superior (194) i els punts fronterers de l’aeroport del Prat (102) i la Jonquera (37).

Tampoc volen venir

Aquesta manca d’atractiu de la destinació també queda demostrada amb el nombre d’agents que treballen a altres indrets d’Espanya que han sol·licitat el trasllat a Catalunya. Només 26 agents han demanat alguna de les 276 places disponibles que han sortit a concurs.

De les 27 destinacions ofertes a Catalunya, més de la meitat no han rebut cap petició. Es tracta de les comissaries locals d’Igualada, Manresa, Vic, Vilanova i la Geltrú, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Tortosa o les comissaries provincials de Girona i Lleida, així com els punts fronterers de la Seu d’Urgell o l’aeroport Costa Brava, entre d’altres.

Agents de nova fornada

Per evitar la manca d’efectius, el Ministeri de l’Interior té previst fer el mateix que l’any passat, i destinar a Catalunya al mes de juliol els agents de l’escala bàsica acabats de llicenciar de l’escola de policia d’Àvila un cop passat el període de pràctiques.

Actualment, els agents de Cos Nacional de Policia destinats a Catalunya reben un complement de 53 euros al mes, quan en altres destinacions, com ara Madrid, és de 198. Segons fonts sindicals consultades per El Independiente, una solució per evitar el desarrelament dels agents a Catalunya i la manca d’estabilitat de les plantilles seria abonar un complement similar al que cobraven els agents destinats al País Basc i Navarra.