És la "punta de l'iceberg". L'esquerra madrilenya ha ampliat les denúncies que ja van presentar a la Fiscalia Anticorrupció per investigar les altres factures que va emetre el germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a Priviet Sportive. Els grups parlamentaris d'esquerres a l'Assemblea de Madrid (Más Madrid, PSOE i Unidas Podemos) volen que la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada investigui "fraccionaments" en contractes d'emergència i factures de la comunitat autònoma per la compra de mascaretes, amb un vincle existent amb Tomás Díaz Ayuso.

Els portaveus madrilenys ho ha anunciat aquest dimecres davant la Fiscalía, que dimarts va obrir una investigació per aclarir si hi ha indicis de delicte en el contracte de compra de mascaretes l'abril del 2020 a la Xina i que el govern regional va adjudicar a una empresa relacionada amb el germà de la presidenta, que hauria cobrat uns 55.000 euros en aquesta operació. La portaveu de Más Madrid, Mónica García, ha assenyalat que avui han presentat "més indicis i irregularitats". Com que només hi ha informació d'una factura (aportada per Ayuso), han exigit conèixer detalls de les altres tres. Així mateix, volen saber com van arribar les mascaretes, com és que es van comprar FPP2 i FPP3 i van arribar KN95, per què una empresa que es dedica al tèxtil és contractada per la Conselleria de Sanitat, si l'empresa es va fer servir com a testaferro i el motiu pel qual dels "divuit contractes vinculats a Tomás Díaz Ayuso, sis van ser adjudicats en menys de sis mesos i dos en menys de dos dies". "Això és clarament un delicte", ha suposat García.

Els contractes de l'hospital Zendal

La portaveu de Más Madrid i líder de l'oposició també ha explicat que la denúncia s'amplia per verificar què ha passat amb els contractes d'emergència, entre els quals també hi ha els de l'hospital Zendal. "Afegim els contractes dels quals hem denunciat irregularitats. Es va fer una sala de premsa on només s'han fet dues rodes de premsa, on hi havia televisors de dinou polzades per valor de 8.000 euros, quan qualsevol madrileny pot accedir a ells per 2.000 euros", ha apuntat, afegint també els "40.000 euros del muntatge de la sala". "El contracte és la punta de l'iceberg i el seguirem denunciant per via judicial i política. Demanarem la compareixença d'Ayuso aprofitant la conferència de presidents, perquè ha de retre comptes i perquè finalment doni la cara, ja que els diners sempre se'n van pel desguàs de la corrupció", ha conclòs García.

Tornant al tema de les mascaretes, el màxim responsable de la Comunitat de Madrid contractat per Ayuso per la compra de mascaretes, Manuel Ángel de la Puente Andrés, ha admès que signava tots els contractes. Igualment, no tenia ni idea de qui eren els distribuïdors ni coneixia el detall de tots els escrits que firmava. "Em trucaven i jo els deia 'passi vostè la sol·licitud de venda a la direcció general d'economia i finances'. Jo no els contractava. Jo no en tenia ni idea", ha declarat.

Avions i fraccionament de contractes

El socialista Juan Lobato s'ha sumat a les paraules de Más Madrid, agregant que "la presidenta regional va confessar que el seu germà s'havia beneficiat de l'adjudicació directa des de l'empresa d'un amic d'ambdós". "Es va reconèixer una factura, però sol·licitem que s'investiguin les altres tres", ha dit Lobato. És per això que han ampliat la seva denúncia amb aquesta qüestió, per conèixer com es van produir aquests contractes i la transferència de diners. Alhora, ha demanat que s'investigui els avions amb mercaderia sanitària que van aterrar a Ifema l'abril del 2020, ja que els expedients compten amb irregularitats ("segells dobles" o incongruències en les dates d'arribada). I de la mateixa manera que García, el portaveu del PSOE ha reclamat que la presidenta madrilenya "doni la cara" a l'Assemblea de Madrid, perquè "no pot estar tres setmanes aïllada i de vacances parlamentàries".

La portaveu adjunta d'Unidas Podemos, Alejandra Jacinto, també ha afegit a la denúncia els contractes a Artesolar, vinculats amb Tomás Díaz Ayuso. Ho va reconèixer dimarts la mateixa empresa, que va informar que el germà de la presidenta va col·laborar com assessor extern en el desenvolupament de projectes i que mai ha format part de la plantilla de la companyia. "Com a mínim fins ahir, en el seu Linkedin, posava que era cap comercial i després ho va esborrar", ha criticat Jacinto, que ha apuntat que s'han adjudicat a Artesolar una desena de contractes menors per "sortejar els principis de la contractació pública".