La Fiscalia Anticorrupció ha obert una investigació per l'adjudicació del contracte de mascaretes de la Comunitat de Madrid a Tomás Díaz Ayuso, el germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. En Tomás, en plena pandèmia, va rebre una comissió, encara no determinada la seva xifra sobre si va dels 50.000 als pràcticament 300.000 euros, en concepte de gestor de la compra per valor d'1,5 milions d'euros a un amic de la presidenta Ayuso. Els primers a celebrar públicament l'obertura de la investigació han estat els membres d'Unidas-Podemos a Madrid a través de twitter: "Arran de les denúncies presentades, la Fiscalia Anticorrupció obre una investigació pel contracte del germà d'Ayuso". Precisament, aquesta ha reiterat que ja s'ha avançat i ha posat a disposició de la justícia l'acord signat però en cap cas ha adjuntat les factures ni el detall final dels pagaments.

El paper de la Fiscalia

D'aquesta manera, pesa novament sobre la Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado, el deure de respondre als tres partits polítics amb representació a l'Assemblea Parlamentària de Madrid (Más Madrid, PSOE i Unidas-Podemos) després de presentar davant la Fiscalia Anticorrupció d'altres denúncies amb l'objecte que s'iniciï procediment per investigar les possibles irregularitats en què s'hagués pogut incórrer en l'adjudicació d'aquest contracte. Si tirem de l'hemeroteca recent, algunes denúncies prèvies han quedat en paper mullat. Com ja va passar amb les querelles que van inundar el Tribunal Suprem contra alts càrrecs del govern de Pedro Sánchez per la gestió de la crisi sanitària.

Ayuso, aforada?

Ara, la motivació d'aquesta investigació ve derivada d'elements a tenir en compte aportats per aquests partits. Així doncs, s'acompanya còpia de la resolució de l'expedient de contractació, juntament amb notícies de premsa que se'n fan ressò i el “Comunicat de la Presidenta de la Comunitat de Madrid després de les notícies sobre un presumpte intent d'espionatge”, del passat 17 de febrer. A més, a la denúncia de Más Madrid s'incorporen uns missatges de text rebuts al telèfon de la seva portaveu, Mónica García Gómez, on s'alerta sobre la possible il·legalitat d'aquesta contractació així com diverses peticions de compareixença davant la Comissió de Sanitat de l'Assemblea de Madrid de Tomás Díaz Ayuso, de l'administrador únic de Priviet Sportive (l'empresa de les mascaretes) i del Conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero.

Ara bé, l'escrit de la Fiscalia també recorda que Ayuso és una "autoritat aforada davant el Tribunal Suprem" i que, de moment, es tracta el cas com a "hipòtesi dels denunciants sobre la seva eventual participació en presumptes delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació i negociacions prohibides als funcionaris". Per això, conclouen que de moment no aniran més enllà: "No permeten acordar la remissió a la Fiscalia del Tribunal Suprem perquè no constitueixen indicis raonablement versemblants de la realització del fet investigat, del seu caràcter delictiu i de la responsabilitat en el mateix de la persona aforada". De moment, tan sols parlen d'obrir diligències en un escrit firmat pel magistrat Alejandro Luzón Cànovas.