Pablo Casado ha xifrat aquest matí en 286.000 euros la comissió que va cobrar el germà d’Isabel Díaz Ayuso per un contracte de compra de mascaretes durant la primera onada de coronavirus, adjudicat per la Comunitat de Madrid. Inicialment, en declaracions a la COPE, la presidenta madrilenya ha assegurat que no sabia la xifra però que tot havia estat legal. Un parell d'hores més tard, però, ha emès un comunicat per a assenyalar que Tomás Díaz Ayuso va cobrar una factura de 55.850 euros més IVA com a "contraprestació" per les "gestions realitzades". Són cinc cops menys que la xifra de Casado. En cap cas, justifica el text, es tracta d'una "comissió per intermediació".

El comunicat de la presidenta madrilenya arrenca denunciat que és "denigrant" que ella hagi d'aclarir les relacions comercials del seu germà amb una empresa "per sospites basades en informació que ningú explica d'on han sortit". D'aquesta manera ha respost a Pablo Casado, que avui mateix li ha demanat explicacions. Si ha decidit fer-ho, explica, és perquè "l'honorabilitat del govern de la Comunitat de Madrid i meva personal està posada en dubte per la Direcció Nacional del meu partit".

Així, segons el comunicat, Tomás Díaz Ayuso va enviar quatre factures durant l'any 2020 a l'empresa Priviet Sportive. La factura en qüestió, del 30 de juny d'aquell any, va ser "per a gestions per a la compra de mascaretes a la Xina, venudes a la Comunitat de Madrid a cinc euros, quan els preus en aquell moment arribaven a 10,5 euros". I desgrana com diverses empreses venien mascaretes a preus superiors: Biogen a 10,5 euros, Palex a 6,5 euros, Lost Simetry a 6 euros, Helianthus a 5,95 euros o Barna a 5,3 euros.

 

Aquesta factura té un import de 55.850 euros més IVA i, continua el comunicat, "no és una comissió per obtenir el contracte de l'administració, sinó el cobrament de les gestions realitzades per aconseguir el material a la Xina i el trasllat a Madrid, que és diferent". I insisteix: "És una contraprestació per la seva feina, no una comissió per intermediació". Segons ha explicat la Comunitat de Madrid, el nom de Tomás Díaz Ayuso no apareix en el contracte.

La presidenta madrilenya no dona compte de la resta de factures perquè no tenen relació amb la Comunitat de Madrid "i el meu germà té dret a la seva privacitat". Explicat tot això, Isabel Díaz Ayuso espera que "ningú dubti de la meva honorabilitat ni de la meva exemplaritat". Insisteix que mai no va "influir" per comprar mascaretes a aquesta empresa i que, de fet, va ser Pablo Casado qui va informar-la. Conclou assegurant que facilitarà l'informe del secretari el Consell de Govern en què es recull que no ha tingut "cap deure d'abstenció" en aquest contracte.