L'espanyolista Pepe Escofet, de Ciutadans (Sant Cugat), s'ha mostrat "molt decebut" amb la manifestació del 12 d'octubre a Barcelona. La qüestió és que ha considerat que és "inacceptable que nens (d'uns 14-15 anys) amb adhesius de cert partit i pancartes d'una coneguda entitat de joves es posin a cantar himnes falangistes i a fer la salutació feixista". I el pitjor és que ho fan "sense que ningú els digui res". "Desconec l'afiliació d'aquests joves i si pertanyien al partit polític o a l'entitat de la qual portaven pancartes i adhesius, però, si es veu un comportament així, cal expulsar a aquesta gent de la manifestació", ha conclòs. No cal dir que a la formació a la qual es refereix és la ultradretana Vox, que aquest dijous ha sortit en defensa dels Reis.

Com és habitual, els himnes falangistes i la salutació feixista s'esperaven a la concentració d'extrema dreta a Montjuïc. Però la bandera franquista també va estar present a l'acte dels partits constitucionalistes, alhora que durant la manifestació es van veure salutacions feixistes. Un ciutadà va passejar dimecres al matí amb l'escut de l'àguila, durant la marxa convocada per Catalunya Suma. Una marxa que va comptar amb baixa participació, ja que només s'hi van comptabilitzar unes 2.200 persones.

Bandera Franquista Manifestació 12 Octubre / Foto: Betevé
Bandera franquista a la manifestació del 12 d'octubre a Barcelona / Betevé

Més enllà de Vox, Ciutadans i el Partit Popular també van participar en la convocatòria. Els tres partits van encapçalar la manifestació amb el lema "Més Espanya i més espanyol", ja que a la plaça Catalunya s'hi van muntar diverses carpes d'entitats a favor d'imposar el castellà a l'escola. En el camí cap a l'acte central és on es va veure la bandera franquista, així com els càntics falangistes i les salutacions feixistes. També altres simbologies i samarretes reivindicatives de la Legió espanyola i el partit neonazi Espanya 2000

Com ha lamentat Escofet, la simbologia feixista va tenir presència sobretot entre els més joves. "Puigdemont, a prisión", "Esta es la juventud de España", "Que vuelva la Guardia Civil, que se vayan los Mossos de aquí"... són alguns dels càntics que es van sentir. De fet, aquests joves van protagonitzar un breu escarni contra dues periodistes de la televisió pública de Catalunya, mentre entrevistaven un manifestant: quan van passar pel seu costat van cridar "TV3 manipuladora". És important tenir en compte que tot això va passar lluny de la manifestació obertament ultra de Montjuïc, on es va ajuntar la crème de la crème del neonazisme.