L'exministre de l'Interior espanyol i ara eurodiputat, Juan Ignacio Zoido, ha espolsat de responsabilitats les forces de seguretat de l'estat espanyol alhora que ha carregat contra els exiliats. Zoido, que va ser ministre quan es van produir els ciberatacs als líders independentistes, ha argumentat que "els experts han dit que no hi ha evidències" que relacionin Espanya amb l'espionatge a l'entorn del procés. En un to notablement sarcàstic l'exministre ha criticat el president a l'exili, Carles Puigdemont, en l'hemicicle de l'Europarlament: "Tant de bo alguns fugitius de la justícia haguessin respectat l'estat de dret com ho van fan les forces de seguretat espanyoles". L'europarlamentari del grup del PP ha defensat amb capa i espasa l'actuació de la policia espanyola que "qualsevol mena d'intervenció la fa amb l'emparament de la llei i amb plena garantia judicial".

 

En una intervenció de dos minuts, Zoido ha comparegut telemàticament en la Comissió que el Parlament Europeu ha obert per investigar l'ús del programa d'espionatge israelià Pegasus. Programa que ha estat usat en contra de més de 65 personalitats pròximes, o participes, de l'independentisme. L'exministre de l'Interior, que va comandar l'operació policial pel referèndum de l'1-O, ha dit: "No em sorprèn algunes de les acusacions del secessionisme". I ha argumentat que no hi han suficients evidències per relacionar l'Estat espanyol amb els ciberatacs.

zoido compareixença Parlament Europeu
Juan Ignacio Zoido en una compareixença telemàtica al Parlament Europeu

Menys de 24 hores després que l'escàndol del CatalanGate sortís a la llum, al Parlament Europeu es constitueix la comissió que investiga Pegasus i altres programaris d'espionatge. Just l'endemà que The New Yorker i Citizen Lab fessin públic que com a mínim 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana han estat víctimes de l'espionatge amb aquest software, la nova comissió de l'Eurocambra celebra la seva primera trobada, en la qual s'escull el president i els vicepresidents d'aquesta. Entre els membres de la comissió hi ha eurodiputats que han estat víctimes del programari, com la representant d'ERC Diana Riba, que a proposta del grup dels Verds/ALE, ocupa una de les vicepresidències. En la comissió també hi participa el president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont. Malgrat que Puigdemont no pareix en el llistat de Citizen Lab, sí que hi ha molta gent del seu entorn. 

La primera reunió de la comissió europarlamentària que tot just es constitueix aquest dimarts té lloc aquesta tarda de dimarts. Després d'escollir els eurodiputats que ocuparan la presidència i les vicepresidències, compareixeran representants de Forbidden Stories, Citizen Lab i Amnistia Internacional per explicar les seves darreres investigacions sobre ciberespionatge. D'aquesta manera es dona el tret de sortida a una investigació que culminarà d'aquí a un any amb un informe que mostrarà si s'han violat els drets fonamentals dels afectats i la legislació de la Unió Europea.