“Les mesures punitives d’Espanya contra els capitosts [separatistes] han transformat un moviment d'independència regional en un debat sobre la democràcia, la tirania i la sobirania a tot Europa”, explica Laura Valkovic a Liberty Nation, una de les webs de l’univers conservador llibertari dels EUA, camp que fins ara no havia prestat gaire atenció al cas català. La peça es titula “Espanya fa presoners polítics pel referèndum català”.

L’autora fa un repàs dels fets des del referèndum de l’1-O per al seu públic i explica el dilema de la Unió Europea: si recolza Espanya, la UE “perd la seva imatge tan acuradament construïda com a campiona de la democràcia i els drets humans”; si dona suport als independentistes catalans “fomentaria una fractura en contra el seu objectiu d'una integració europea cada cop més gran”.

Malgrat que la Unió Europea “evita intervenir [...] Alemanya, el seu principal membre, envia senyals que vol resolta la qüestió, per a indignació d'Espanya”.

La negativa dels jutges alemanys a extradir Puigdemont per rebel·lió és interpretada com un rebuig a “la venjança d'Espanya” i un missatge en favor que “les dues parts arribin a un acord”. Recorda també que “Puigdemont va demanar el diàleg en ser alliberat de la presó alemanya”.

Malgrat el titular, Valkovic escriu que “la situació dels detinguts com a presos polítics és un afer debatut”, i recorda que a Europa ja es qüestiona la validesa de las acusacions per rebel·lió, “fent-se ressò de la justícia alemanya, que va rebutjar l'extradició de Puigdemont” per aquest càrrec “perquè no hi ha evidència de violència”.

Liberty Nation és part del Conservative News Service, una xarxa de mèdia amb més de vint anys de rodatge en l’entorn del Partit Republicà que ara ha girat en favor del president Trump.