El govern espanyol ha firmat aquest dijous la compra de 20 caces Eurofighter per un import de 2.000 milions d'euros, 100 milions cada un. Amb aquesta nova adquisició, aprovada en el Consell de Ministres el passat 15 de desembre, l'exèrcit espanyol ja comptarà amb una flota de 90 aeronaus d'aquest tipus, segons ha informat aquest dijous el consorci Airbus a la fira aeroespacial ILA de Berlín. Els nous aparells substituiran els vells F18 Hornet de la Base Aèria de Gando (Canàries). L'acord amb Airbus inclou, a més dels avions de combat i les turbines, un simulador i prestació de servei tècnic. Paral·lelament, el govern espanyol ha xifrat en 50 milions d'euros el cost de la cimera de l'OTAN que se celebrarà a Madrid la setmana que ve.

20 caces per 2.000 milions

La compra per a aquests 20 nous Eurofighter es va aprovar en el Consell de Ministres el passat 15 de desembre, i suposa un cost d'uns 2.000 milions d'euros. Comptaran amb el radar Escan d'Escombratge Electrònic i el Dass (Sistema de Defensa electrònica) d'Indra, un dels sistemes "més avançats del món, que asseguraran la superioritat de l'aeronau en les pròximes dècades", segons ha assegurat l'empresa el mes de desembre passat després de fer-se públic el contracte. Els avions hauran de ser muntats i provats a la fàbrica d'Airbus a Getafe. El primer lliurament està planejat per a 2026. El Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar el desembre passat destinar 1.185,2 d'euros per modernitzar 18 helicòpters de combat Tigre MK III. Segons el pla acordat amb el ministeri d'Hisenda, els diners es distribuiran en nou terminis del 2029 a 2037. L'empresa que es beneficiarà més d'aquest acord és Airbus Helicópteros, amb seu a Albacete. Aquest projecte per renovar el model d'helicòpter el comparteixen Alemanya i França. El ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme prefinanciarà parcialment el programa de modernització amb 707,5 milions d'euros entre 2022 i 2028.

Més despeses

Més despeses militars. La Cimera de l'OTAN que se celebrarà a Madrid la setmana vinent tindrà un cost estimat d'uns 50 milions d'euros, segons dades del Govern, que calcula, no obstant això, que la seva repercussió econòmica a Espanya serà molt més gran. El Consell de Ministres va autoritzar un contracte de 35,5 milions corresponent al Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació que recull el gruix de la preparació de la Cimera, com el lloguer d'Ifema, la construcció de les sales, els serveis i aspectes logístics. Entre aquests serveis, el plec de licitació, recollit per Europa Press, apunta a material d'il·luminació i llums, equips de comunicacions, mobiliari, treballs generals de construcció d'immobles, serveis de transport, serveis informàtics, seguretat, serveis d'esdeveniments o neteja. Però aquesta xifra s'han de sumar a més costos que afecten altres ministeris, com per exemple el de l'Interior, que ha de pagar dietes als efectius de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat desplaçats a Madrid durant aquests dies; o també el de Defensa, encarregat de la vigilància i control de l'espai aeri. En total serà un cost d'uns 50 milions d'euros, similar al que va tenir la celebració de la Cimera del Clima a Madrid el desembre de l'any 2019.