ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Un "comentari errant" fora de lloc de l'Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, va arruïnar el pacte entre Polònia i els Estats Units per enviar avions de combat a Ucraïna, informa el mitjà nord-americà Politico. Aquest dimecres, el portaveu del Pentàgon, John Kirby, va rebutjar la proposta que feia dies que estudiava de transferir avions de combat soviètics MiG-29 polonesos a Ucraïna a canvi de proveir Polònia amb material modern. Aquest intercanvi respondria a les demandes del govern de Volodímir Zelenski per aturar la invasió russa davant els forts bombardejos que s'estan duent a terme al país. Tanmateix, la proposta "no és factible" des del punt de vista logístic, va argumentar Kirby, i genera "preocupacions greus" per a tota l'OTAN perquè implicaria volar en una zona en disputa amb Rússia. Però segons la premsa dels EUA, la indiscreció de Borrell també hi hauria jugat un paper important.

Borrell ho va dir a la premsa

Un comentari de Borrell va desencadenar un malentès dins l'OTAN. Malgrat el gran nombre de veus en les altes esferes militars dels EUA en contra d'enviar avions de països membres de l'OTAN a Ucraïna, Politico assegura que no va ser fins que Borrell va revelar els plans a la premsa, que l'operació es va tornar "impossible". I és que el cap de la diplomàcia europea "va declarar inequívocament als reporters del 27 de febrer que el bloc proporcionaria a Ucraïna avions de combat" encara que el bloc "mai no havia acordat res". Aquest comentari, diu el mitjà citat, va "xocar" tant els aliats occidentals com Ucraïna, que preferien mantenir-ho en secret. Encara més surrealista és el fet que els ucraïnesos van creure en la paraula de Borrell i també van anunciar públicament que rebrien caces europeus. "Els pilots ucraïnesos fins i tot van viatjar a Polònia per lligar el tracte i portar els avions de tornada a la frontera", assegura el mitjà. A principis de març, el president polonès va deixar de banda el pla i va dir que els seus caces no volarien a l'espai aeri ucraïnès. 

Ningú vol fer el primer pas

Però més recentment, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, va confirmar que s'estava estudiant un possible pacte triangular amb Polònia i Ucraïna, segons el qual els Estats Units enviarien avions F-16s nous als polonesos a canvi dels soviètics que anirien a Kíiv. No obstant això, els nord-americans es van fer enrere finalment després de la forta oposició que van rebre per part dels serveis d'intel·ligència, però van deixar la porta oberta perquè Polònia enviés els seus avions si així ho desitjaven, però que els caces de recanvi no estarien llestos fins uns mesos després. En resposta a això, Varsòvia va anar un pas més enllà i va proposar que fossin els EUA els que entreguessin els avions polonesos a Kíiv a través de la base americana a Rammstein, Alemanya. És aquí on el tracte va acabar per desfer-se del tot.