Una enquesta ha estat suficient perquè el pànic s'hagi apoderat de Ciutadans davant el possible auge electoral d'una candidatura de l'anomenada España Vaciada, aquelles regions de l'Estat que sempre han estat oblidades des de Madrid i que, a poc a poc, es van quedant sense habitants i es veuen abocades a la desaparició. Ahir, una enquesta del diari El Español, la primera que preguntava per aquest partit que es va registrar al setembre, ja li donava 15 escons al Congrés dels Diputats, convertint-lo en decisiu. Aquest fet ha provocat que s'encenguin totes les alarmes de Ciutadans, que ja ha demanat que hi hagi una reforma electoral per evitar que això passi. Són l'únic partit que s'ha mostrat preocupat per aquesta irrupció. 

Teruel Existe, la formació que va aconseguir un escó defensant els interessos de la província aragonesa, una de les més representatives de l'Espanya buida, va ser pionera. El seu vot va resultar clau per investir Pedro Sánchez com a president del govern de coalició, entre pressions de la dreta. Ara, el partit La España Vaciada aconseguiria 15 escons a la Cambra Baixa, present en fins a 15 províncies i amb només l'1,1% dels vots. Aquests anirien en detriment del PSOE, que segons l'enquesta en perdria 5 i el PP, que en perdria 6. Els 3 restants els perdria Vox. Però ni populars ni socialistes s'han mostrat preocupats per aquesta irrupció. 

"No poden decidir" 

Ciutadans, amb qui aquesta última enquesta es mostra una mica més benevolent i li concedeix dos escons, tenint en compte que d'altres auguren la seva desaparició o redueixen la seva representació a un de sol, han reaccionat demanant que es faci amb urgència una reforma de la llei electoral. Segons ha defensat Edmundo Bal, el portaveu del partit, en declaracions a El Español aquesta és tan necessària perquè "no pot ser" que Teruel Existe necessités 19.000 vots per tenir un escó, i Más País, el partit d'Íñigo Errejón 190.000, "deu vegades més".

A més, Bal creu que amb aquesta forta entrada de La España Vaciada "es pervertiria el principi d'objectivitat que ha de regir les decisions polítiques", ja que "no pot decidir governs, inversions i polítiques generals". 

Tot i aquesta demanda de reformar la llei electoral per reduir la seva presència al Congrés dels Diputats, segons ells que hi siguin seria una "perversió del sistema", Ciutadans diu ser comprensiu davant l’aparició del moviment, ja que és la rebel·lió dels votants d'unes províncies que "el bipartidisme sempre ha marginat, perquè tenen una bossa petita de vots i donen poca rendibilitat electoral".

15 províncies, 15 escons  

Segons aquesta enquesta, la formació podria obtenir un escó en 15 províncies de diferents comunitats autònomes, especialment de Castella i Lleó. Aquestes són Saragossa i Terol (Aragó), Badajoz i Cáceres (Extremadura), Lleó, Zamora, Avila, Segovia, Palència, Burgos, Salamanca i Sòria (Castella i Lleó)  i Lugo, l'única de Galícia. Aquests 15 escons els permetrien tenir un grup parlamentari propi i més nombrós que formacions com ERC, Junts o Ciutadans. 

Menyspreu 

Mentre Ciutadans ha entrat en pànic, els dos partits més afectats han vist amb indiferència i fins i tot menyspreu aquest auge. Segons expliquen des del PP, a l'Espanya buida no han notat que hi hagi moviments cap aquesta formació a pobles i ciutats d'aquestes zones més afectades per la despoblació. Per la seva part, des del PSOE insisteixen que el seu pla de recuperació arribarà també a zones rurals. 

Des de Vox creuen que el partit La España Vaciada seria una "nova muleta de Sánchez" sense aclarir si estarien disposats a canviar o no la llei electoral. En aquest sentit, des d’Unidas Podemos creuen que amb el nou moviment, tot i que en ell hi haurà formacions de dretes i d'esquerres, comparteixen algunes reivindicacions. A més, destaquen que en aquestes províncies, la seva aparició no els faria mal electoral, ja que el bloc més afectat seria el de la dreta PP i Vox perdrien nou escons per només sis del PSOE. 

A la imatge principal, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, intervé al Congrés dels Diputats / Europa Press