Una nova enquesta confirma el descens del PSOE en cas que hi hagués eleccions generals a Espanya. Alhora, aquesta reflecteix que el Partit Popular es consolida a la primera posició i ho tindria molt de cara per sumar majoria absoluta amb Vox. El portal Electomania publica aquest diumenge un sondeig que situa els populars com a guanyadors amb el 27,6% dels vots i 116 diputats. La segona plaça seria per als socialistes, que caurien del 28,2% al 25,5% dels suports i estarien per sota del llindar del centenar de diputats. De fet, l'enquesta apunta que el PSOE obtindria 98 escons.

El tercer lloc continuaria sent per la ultradreta de Vox, que veuria incrementat el seu suport en 2,1 punts percentuals respecte a les eleccions del 10 de novembre de 2019. La formació encapçalada per Santiago Abascal obtindria un 17,3% dels vots i 58 diputats, sis més que actualment. Pel que fa a Unidas Podemos, el percentatge de vot es quedaria en el 10,8% i això es traduiria en 27 escons, vuit actes menys que les tenen ara.

Ciutadans continuaria tenint presència al Congrés, però la seva representació seria ínfima: amb el 2,9% dels sufragis, només aconseguiria un representant a la cambra baixa. Más País, projecte que encapçala Íñigo Errejón, duplicaria el nombre d'escons que té actualment: passaria dels 3 als 6, inclòs el diputat de Compromís.

L'independentisme creix

Pel que fa a les tres forces independentistes amb representació al Congrés dels Diputats (ERC, Junts i la CUP), l'enquesta augura un escó més per a la suma d'aquests tres partits (de 23 a 24). Esquerra Republicana continuaria sent el partit sobiranista amb més vots (3,3%, tres dècimes menys que als comicis de 2019, però amb els mateixos diputats que ara, 13).

Junts per Catalunya seria la força que creixeria, del 2,2 al 2,3%, fet que els permetria passar de 8 a 9 escons. De fet, però, aquest grup de vuit diputats obtingut a les últimes eleccions ha quedat dividit en dos grups: 4 representants de Junts i 4 del PDeCAT. Finalment, la CUP es quedaria amb el 0,9% dels sufragis i mantindria els dos diputats que té actualment.

encuesta electomania congreso 31 octubre 2021

L'independentisme basc també aglutinaria més força. El Partit Nacionalista Basc ascendiria dels 6 als 7 representants, tot i que mantindria el mateix percentatge de vot obtingut el 10 de novembre de 2019: l'1,6%. Per la seva banda, Bildu aconseguiria mantenir el grup parlamentari propi al Congrés amb 5 escons i l'1,1% dels sufragis.

A Galícia, també hi hauria un reforç del sobiranisme: el BNG pujaria del 0,5 al 0,7% dels vots i ja no només tindria un diputat, sinó que en tindria dos.

La resta de partits que actualment formen part del Congrés mantindrien resultats: Navarra Suma seguiria amb dos representants, mentre que el PRC, Coalició Canària, Teruel Existe i Foro Astúries mantindrien una acta respectivament. Qui quedaria fora seria Nova Canàries.

Els partits que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez (és a dir, PSOE, Unidas Podemos, PNB, Más País, Nova Canàries, BNG i Teruel Existe) passarien de sumar 167 escons als 141. S'explica, principalment, pel desgast dels socialistes i la formació morada. Només entre els dos partits, perdrien una trentena d'escons.

Per la seva banda, el Partit Popular i Vox sumarien plegats 174 diputats, però amb els dos escons de Navarra Suma ja els serviria per assolir la majoria absoluta.

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió del G20 a Roma aquest octubre. Europa Press.