Disfressat d'associacions veïnals poc convencionals, el passat dissabte diversos col·lectius feixistes va prendre el barri madrileny de Chueca al crit de "fora mariques dels nostres barris". A mesura que passen els dies es va deixant clar que no es tractava de simples associacions de barri i menys de només veïns de Madrid. L'assalt als carrers de Chueca el van organitzar un conglomerat d'associacions neonazis que s'amagaven darrers de l'Associació de Veïns de San Blas-Canillejas i l'Associació de Veïns de Pineda de Chamartín, i que van importar manifestants d'altres parts de l'Estat. Segons informa Público, l'organització neonazi España 2000 va llogar busos des de València per dur els seus militants a Madrid.

José Luis Roberto, líder d'España 2000, va compartir al seu compte de Facebook una fotografia de l'autobús que desplaça als militants de la seva organització amb el missatge: "España 2000 camí contra l'agenda 2030. Aquesta tarda ens veiem a Chueca". Anteriorment el partit neonazi ja havia anunciat a les seves xarxes el preu de l'autobús per aquells que es volguessin sumar a la manifestació de Madrid: 20 euros, anada i tornada. 

A més de l'autobús, on segons el digital es va corejar consignes nazis durant el trajecte, Espanya 2000 va enviar també una furgoneta i altres vehicles particulars amb militants

El teatret de fer-se passar per un grup de veïns descontents amb l'Agenda 2030, va poder enganyar momentàniament a la Delegació del Govern, que va acabar autoritzant la manifestació, però no se sustenta per enlloc. El mateix Roberto va difondre la convocatòria de la manifestació dies abans que tingués lloc amb missatges que no deixaven marge de dubte: "Hi ha un altre patriotisme: jove, obrer, reivindicatiu i compromès amb la nostra identitat, que no és la dreta rància i de postureig que porta segles manipulant el sentiment d'amor a la pàtria i defensa de la nostra identitat. Aquest patriotisme radical és possible i entre tots ho hem de fer realitat". 

Enfrontaments a la ultradreta 

El discurs de Vox per desvincular-se de les penoses imatges de nazis caminant impunement pels carrers de Chueca a Madrid està fent aigües. Després que el dissabte la marxa de feixistes pels carrers madrilenys aixequés la indignació de la població, molts van fixar els seus ulls en el partit ultradretà. En comptes de limitar-se a condemnar les accions dels manifestants el líder de Vox, Santiago Abascal va tirar pilotes fora i va assegurar que la manifestació "fa pudor de claveguera socialista, no tinc cap dubte".

Al final, la claveguera socialista orquestrada per distreure l'atenció de la pujada del preu de llum, segons el mateix Abascal, ha resultat ser una excusa barata i matussera del partit ultradretà per defendre’s de les acusacions 

Vox està en terra de ningú quan els nazis surten al carrer, i aquest cas no ha estat diferent. Els partits parlamentaris l'assenyalen obertament d'atiar el discurs d'odi, que dona impunitat a l'actuació dels grups nazis. Aquests darrers reneguen de Vox, per ser massa tou i copiar les seves consignes. 

Roberto va acusar Abascal de copiar els lemes d'España 2000 i va respondre al líder de Vox: "Vostè sí que fa pudor de claveguera oportunista". 

 

 

Imatge principal: Un grup de manifestants en una concentració organitzada per España 2.000 el 12 d'octubre de l'any 2020, dos participants van acabar multats amb 4.000 euros per exhibir banderes franquistes / Europa Press