"Hem decidit solemnitzar l'escrit de defensa d'un procediment que ens agradaria no haver patit mai", ha dit Jordi Pina només començar la roda de premsa, on ha qualificat l'escrit de defensa com el "més dur i ignominiós" de la seva vida professional.

Els escrits es van començar a redactar el mes d'octubre i tenen entre 100 i 150 pàgines cada un.

Pina ha destacat que no s'han pogut fer en les condicions més desitjables pel fet que Turull, Rull i Sànchez estan tancats a la presó de Lledoners.

Els escrits de defensa, que demanen la lliure absolució, relaten els fets des de l'any 2010, punt de partida en què els advocats descriuen les retallades de l'Estatut d'Autonomia i les primeres manifestacions massives.

"A mesura que escrivia, he estat conscient de la velocitat amb què han passat tantes coses en espiral que ens han portat on ens han portat", ha descrit Pina, que ha destacat que "tot el que ha succeït ha estat fruit de la voluntat popular".

"Els ciutadans han empès els nostres polítics a arribar fins al punt màxim que va ser l'1-O, a fer un referèndum per decidir el destí del país", ha explicat Pina. Amb tot, ha concretat: "Els meus clients no defugen de res del que han fet, no s'avergonyeixen de res del que han fet".

I així s'ha volgut exposar en els escrits de defensa que denuncien un "judici contra les urnes, la democràcia i els drets elementals dels ciutadans".

Segons Pina, Turull, Rull i Sànchez "estan ferms i dignes com sempre". Estan orgullosos de la feina que han fet i volen transmetre a tot el món, "a qualsevol persona que ho llegeixi, que això mai a la vida pot ser sancionat com el ministeri fiscal i les acusacions s'esplaien".

"Amb aquests escrits de defensa anirem a Madrid a lluitar i defensar-nos. Ens defensem d'una manera tan contundent que esperem fer pujar els colors a la cara dels que defensen uns fets tan greus", ha conclòs Pina, que avui ha tret la seva vessant més èpica.

 

La no-violència

Segons Jordi Pina, "des del 2010 fins ara no hi ha cap element que ens hagi permès pensar que en cada Consell de Ministres s'estava proposant una situació de setge a Catalunya per un possible delicte de rebel·lió".

L'advocat també destaca que tota la mobilització ciutadana sempre ha estat pacífica. I en aquest sentit és en el que es presentaran les proves entre les quals hi ha les actes del CECOR, el centre del control dels Mossos d'Esquadra, en totes les mobilitzacions on no hi ha constància d'incidents.

Sobre la violència de l'1-O, es presenta un pendrive d'entre sis i vuit hores de vídeos i fotografies que es contraposa a un atestat de la Guàrdia Civil on no hi consten ciutadans lesionats.

L'equip de Jordi Pina ha agafat les imatges de la Guàrdia Civil i les ha muntat juntament amb les imatges del mateix col·legi electoral amb les càrregues contra els ciutadans.

 

El Rei, Rajoy i Puigdemont com a testimonis

Sobre els testimonis, Pina ha explicat per què citen el rei Felip VI. "No és cap revenja. És fruit del propi escrit d'acusació del ministeri fiscal", ha dit l'advocat. La fiscalia va fer referència en el seu escrit d'acusació al discurs del Rei del 3 d'octubre. I per això Jordi Pina troba "legítim" citar el Rei.

"Quan a una persona li demanen 17 anys de presó, té el dret de fer servir totes les armes per defensar-se", ha concretat Pina. Com que el Rei està exempt de venir a declarar, citem el cap de la Casa Reial.

Turull, Rull i Sànchez també demanen com a testimoni Mariano Rajoy, que ja va dir que si les defenses ho demanaven, aniria a declarar al Tribunal Suprem. "És indiscutible que el Sr. Rajoy ha d'explicar moltes coses", ha dit l'advocat.

Sobre el testimoni de Carles Puigdemont: "No es pot entendre aquest judici sense la declaració del Molt Honorable President Puigdemont", ha dit també Pina, detallant que han demanat que testifiqui per videoconferència perquè té la seva residència a Waterloo.

Pina no contempla que Puigdemont no pugui declarar per videoconferència. Per ell és un testimoni "cabdal". I ho diu fent referència a l'escrit d'acusació de la fiscalia que el qualificava d'aquesta manera.

També se cita a Artur Mas i prop de 50 i 60 ciutadans anònims del país que van anar a votar l'1-O. La defensa de Turull, Rull i Sànchez els cita per contrarestar els guàrdies civils i policies espanyols ferits en les càrregues de l'1-O que han demanat que declarin al judici.

Judici polític

"Tothom vol que el 26 de maig el judici s'hagi acabat, perquè tothom sap que això no és un judici polític", ha dit Jordi Pina deixant clar, també, que li és absolutament igual el calendari electoral i els interessos polítics: "A mi m'és exactament igual que el dia 26 de maig hi hagi unes eleccions municipals o del veí de l'escala".

Turull, Rull i Sànchez faran dues intervencions al judici. En la primera declaració i en el torn final de l'última paraula. I han demanat la traducció simultània. "Jo faig un esforç en aquest judici. Jo parlo en català. Aquest cop per no entorpir més, utilitzaré la llengua castellana, però els meus clients tenen el dret de parlar en català", ha dit l'advocat.