Jordi Sànchez relata en el seu escrit de defensa com tot el que va fer el 20 de setembre davant la concentració de la Conselleria d'Economia no va topar amb cap advertiment de les autoritats judicials ni policials: "Ni l'ANC ni l'Il·lm. Sr. Jordi Sànchez mai van rebre personalment requeriment de l'autoritat judicial per abstenir-se de realitzar cap comportament, tot i que durant les setmanes prèvies al referèndum va ser notòria i pública l'activitat en actes de campanya a favor de la participació i del vot afirmatiu en aquest referèndum".

També insisteix que en cap cas es va impedir l'escorcoll: "El que va tenir lloc aquell dia va ser, exclusivament, un acte de manifestació en protesta pel fet que un jutjat de Barcelona hagués ordenat l'escorcoll d'una seu de l'administració catalana".

I que la comitiva judicial no va estar en risc en cap moment: "La comissió judicial va poder culminar la seva funció i abandonar el lloc sense patir cap esgarrinxada i sense haver estat exposada a cap risc".

La defensa repassa totes les "mobilitzacions ciutadanes pacífiques" convocades per l'entitat des de l'any 2012 i remarca que, les que es van convocar davant del TSJC es van fer en "coordinació amb els Mossos d'Esquadra", amb "el suport dels voluntaris de l'ANC" i amb Sànchez assumint una "funció de coordinació" entre les dues parts.

 

Jordi Pina repassa els fets del 20-S i la participació que en va tenir Sànchez, tot remarcant que la convocatòria que es va fer des de l'ANC no tenia com a objectiu "intentar impedir el compliment de l'ordre d'entrada i escorcoll, sinó exercir el dret legítim de manifestar-se de forma pacífica" per "expressar de forma pública la insatisfacció o disconformitat amb una actuació del poder polític i judicial".

En aquest sentit, destaca que es va procurar que la concentració tingués un "caràcter festiu" muntant un escenari amb actuacions i que Sànchez ja va intentar des del matí parlar amb un responsable de la Guàrdia Civil dins de la Conselleria d'Economia. També destaca que els voluntaris de l'ANC van crear un perímetre de seguretat al voltant dels vehicles de la Guàrdia Civil quan se'ls va comunicar que a dins hi havia armes i considera que "crida poderosament l'atenció" que aquests no fossin "convenientment protegits". A més, remarca que Sànchez va pujar al cotxe juntament amb Cuixart només "perquè es pogués sentir" la seva petició de desconvocar la concentració.

La defensa remarca que l'actuació de Sànchez "va ser sempre de col·laboració amb la comitiva judicial" i que la pretensió dels organitzadors és que la concentració fos "en tot moment pacífica". "No hi va haver un pla per mirar d'impedir el compliment de resolucions administratives i judicials, ni van tenir lloc concentracions hostils ni violentes", conclou, sinó "mobilitzacions ciutadanes pacífiques que pretenien protestar legítimament davant de certes decisions judicials".

Sobre els danys als cotxes policials, la defensa els lamenta, però destaca que són "molt menys greus que els que sovint es produeixen en innumerables manifestacions ciutadanes de protesta o celebracions esportives". Per això, creu que les "acusacions absolutament desorbitades" contra Sànchez "només poden explicar-se per raons polítiques".