El president espanyol, Pedro Sánchez, ha estat escridassat aquest dimecres a Roma, on ha viatjat per entrevistar-se amb la primera ministra italiana, l'ultra Giorgia Meloni. Els fets han passat quan el mandatari espanyol s'ha trobat amb un grup d'estudiants espanyols a la sortida del palau Chigi, seu de la primera ministra, que li han cridat "fora, fora" i "que te vote Txapote", en al·lusió a l'etarra que va ser traslladat a una presó basca. L'escridassada ha tingut lloc a pocs metres d'on ha passat el cotxe de Sánchez, però no s'ha produït cap incident, i la policia italiana no ha intervingut.

Era el primer cop que Pedro Sánchez i Giorgia Meloni es veien cara a cara des que la ultradretana és la primera ministra italiana, i la reunió bilateral d’aquest dimarts a Roma s’ha saldat amb una exhibició de cordialitat i sintonia, malgrat que tots dos formen part de famílies polítiques situades en pols oposats i defensen projectes polítics antagònics. Espanya i Itàlia són aliats estratègics en l’arc mediterrani encara que, en l’actualitat, estan als antípodes polítics. D’aquí que Sánchez i Meloni hagin fet un exercici de diplomàcia i equilibrisme evitant confrontar models i, a la vegada, subratllant els acords i els consensos que necessiten de cara a la presidència europea de torn que assumirà Espanya durant el segon semestre d’aquest any.

Fa menys d’un mes que Pedro Sánchez alertava, des del Congrés dels Diputats, dels perills que suposa l’auge de Vox en la política espanyola durant la moció de censura de Ramón Tamames. De fet és habitual que faci advertiments d’aquesta mena en les sessions de control. Però avui era el dia per picar l’ull amb vista al repte europeu que té Sánchez. En aquest sentit, la Moncloa va aterrar a Roma amb la idea de buscar-hi consens i no subratllar diferències entre un i l’altra i la compareixença conjunta d'aquest dimecres ho ha corroborat al peu de la lletra.

“Tenim una relació estratègica fonamental (...) Compartim objectius molt alineats”, ha subratllat el president espanyol des del Palau romà de Chigi, on l’han rebut amb honors. “Itàlia i Espanya han de parlar perquè comparteixen punts de vista i tenim moltes convergències (...) És molt important veure l’estat de la sintonia en els nostres països”, ha replicat amb elegància la primera ministra italiana.