Era el primer cop que Pedro Sánchez i Giorgia Meloni es veien cara a cara des que l’ultradretana és la primera ministra italiana i la reunió bilateral d’aquest dimarts a Roma s’ha saldat amb una exhibició de cordialitat i sintonia malgrat que tots dos formen part de famílies polítiques situades en pols oposats i defensen projectes polítics antagònics. Espanya i Itàlia són aliats estratègics en l’arc mediterrani encara que, en l’actualitat, estan als antípodes polítics. D’aquí que Sánchez i Meloni hagin fet un exercici de diplomàcia i equilibrisme evitant confrontar models i, a la vegada, subratllant els acords i els consensos que necessiten de cara a la presidència europea de torn que assumirà Espanya durant el segon semestre d’aquest any.

Fa menys d’un mes que Pedro Sánchez alertava, des del Congrés dels Diputats, dels perills que suposa l’auge de Vox en la política espanyola durant la moció de censura de Ramón Tamames. De fet és habitual que faci advertiments d’aquesta mena en les sessions de control. Però avui era el dia per picar l’ull amb vista al repte europeu que té Sánchez. En aquest sentit, La Moncloa va aterrar a Roma amb la idea de buscar-hi consens i no subratllar diferències entre un i l’altra i la compareixença conjunta d'aquest dimecres ho ha corroborat al peu de la lletra.

“Tenim una relació estratègica fonamental (...) Compartim objectius molt alineats”, ha subratllat el president espanyol des del Palau romà de Chigi, on l’han rebut amb honors. “Itàlia i Espanya han de parlar perquè comparteixen punts de vista i tenim moltes convergències (...) És molt important veure l’estat de la sintonia en els nostres països”, ha replicat amb elegància la primera ministra italiana.  

Sánchez: “La immigració irregular és un problema europeu”

Avui no era el dia de les discussions ni la confrontació perquè han pesat més els punts en comú que tots dos han subratllat com la reforma del mercat elèctric, les regles fiscals o el suport sense matisos cap a Ucraïna davant la guerra instigada per Rússia. Un dels elements de tensió són els moviments migratoris que, en el marc del pacte de migració i asil, serà una de les prioritats de la presidència espanyola.

Espanya i Itàlia són països mediterranis i assisteixen a l’arribada contínua de migrants provinents de l’Àfrica a les seves fronteres. Tot i que Meloni té un posicionament més dur i intransigent amb aquesta qüestió, totes dues parts han aproximat postures per a l’entesa. “La immigració irregular és un problema europeu, no d’Itàlia, Espanya o Malta, que exigeix una resposta europea”, ha arrencat Sánchez, que ha tingut uns quants incendis amb els socis de Podem per les polítiques migratòries a la frontera de Ceuta i Melilla.

En aquest punt, Sánchez ha apostat per “parlar menys de la dimensió interior de la migració i parlar més de la dimensió exterior”. “Som responsables del control de les nostres fronteres, però a això se li ha de sumar el concepte de solidaritat i fer una aproximació entre solidaritat i responsabilitat”. Al seu torn la italiana ha mostrat un punt de vista similar i ha assegurat que “la immigració és un tema que avui Europa mira amb més atenció”. “Després dels avenços de la Comissió Europea, ara s’han de veure les iniciatives que hem de dur a terme, incloent inversions i assignacions de fons per cooperar i trobar solucions estructurals amb els països del nord de l’Àfrica”.