Els principals actors implicats en la negociació per fer president Pere Aragonès coincideixen a assenyalar a ElNacional.cat que difícilment serà possible que la investidura sigui abans de la setmana del 17 de maig, per tant, al caire del deadline per a la repetició electoral, fixat el 26 de maig.

Fa molts dies que els equips encarregats de pilotar la interlocució estan en contacte diari i permanent per anar acostant posicions. Segons expliquen, l'acord va prenent forma a foc molt lent. On s'està fent més via és en la definició del programa de govern que haurà d'aplicar el futur executiu d'Aragonès. S'ha avançat en tot el que té a veure amb polítiques socials i econòmiques, però queden molts serrells per tancar, per exemple en l'àmbit institucional i de seguretat i ordre públic.

Entre els punts espinosos hi ha l'apartat referent a què s'ha de fer amb els projectes d'energies renovables que la CUP i ERC s'han compromès a paralitzar. Una moratòria que grinyola a Junts. 

Driblar el Consell per la República

Des d'ERC esperen poder donar carpetada a la part programàtica aquesta setmana, per poder arribar a diumenge amb un principi d'acord. Perquè això sigui possible, pressionen Junts per dissociar de la negociació per investir Aragonès tot el que té a veure amb el debat estratègic, especialment en relació amb el Consell per la República. Aquest és sens dubte el capítol que més està llastant les converses. L'aposta dels republicans planteja tirar endavant amb la investidura i seguir negociant ja amb el govern en marxa. 

L'última reunió mantinguda entre tots dos partits va centrar-se en aquesta qüestió i, segons fonts coneixedores, les dues parts van anar acostant posicions tot i que encara sense tancar res. La discrepància radica en la voluntat de Junts de circumscriure al Consell per la República la comandància del full de ruta cap a la independència que ERC no compra. Pels de Junqueras, l'ens amb seu a Waterloo ha de concentrar-se en la tasca d'internacionalització, però l'òrgan que marqui el rumb sobre l'avenç a la República ha de ser autònom

Amb aquest assumpte encara per resoldre, també està pendent d'encaix el repartiment de l'estructura de govern. Junts ha esmenat la proposta original que els va fer arribar Aragonès. De les catorze conselleries que plantejava el presidenciable, proposen restar-ne una. Alhora, replantegen alguns aspectes com la macroconselleria de Presidència o la desaparició del Departament de Polítiques Digitals. 

ERC estira el termini a Junts fins al 20 de maig

En vista de tota la feina que encara queda per lligar, els negociadors donen per fet que queden dies per davant abans no es pugui segellar un acord. Aquest matí ho verbalitzava el mateix Sergi Sabrià a TV3, que estirava fins al 20 de maig el termini per certificar si és possible repetir coalició amb Junts. Quedaran sis dies per arribar al precipici, al 26 de maig, que és quan automàticament es dissoldria el Parlament i s'haurien de convocar noves eleccions pel juliol. 

Segons indiquen fonts dels partits a aquest diari, pren força la possibilitat que la consulta de Junts a la seva militància sobre l'acord assolit amb ERC sigui al voltant del cap de setmana del 15 i 16 de maig. Per tant, no seria fins l'última setmana abans no s'arribi al límit de la repetició electoral que podria celebrar-se la sessió d'investidura. 

A la imatge principal, els negociadors d'ERC. / Marc Puig