L'optimisme que va inundar la seu d'Esquerra Republicana després de la segona cimera de Lledoners, celebrada aquest dissabte, ha durat poc. L'anunci que Junts consultarà la seva militància sobre l'acord al qual arribin, que va fer públic Elsa Artadi aquest dilluns va ser una galleda d'aigua freda per als republicans, perquè els ha agafat per sorpresa. Fonts del partit asseguren que no en sabien res, que els dirigents junters no els ho havien comunicat. El neguit de l'equip negociador es feia palès aquest dimarts al matí als passadissos del Parlament, on els contactes entre les dues formacions es multipliquen i s'endinsen en el tram final immersos en la incertesa. 

L'agenda de la setmana ve farcida de reunions entre ERC i Junts, que avancen en la definició del programa del futur govern que en principi tots dos afirmen voler compartir. Laura Vilagrà —cridada a ser la mà dreta d'Aragonès al nou executiu— i Elsa Artadi —virtual nova vicepresidenta de la Generalitat— capitanegen les trobades sectorials en què s'ha seccionat la negociació. Al llarg del dia van despatxant amb els tècnics i responsables de les diverses àrees en les quals s'ha repartit el programa de govern —economia, polítiques socials i institucional—. La cita ha començat tard, ERC ha esperat gairebé una hora, però finalment s'ha posat en marxa. Els negociadors esperen que a la tarda l'equip de Sànchez i Puigdemont els respongui formalment a la proposta d'estructura de govern que Aragonès va exposar la setmana passada

A l'ambient sobrevolava la preocupació d'ERC després dels últims gestos de Junts. "Ara sí que no sabem on som", reconeixen després que Artadi matisés ahir l'eufòria amb què Vilalta celebrava un punt d'inflexió en les converses. El fet que Junts hagi introduït la consulta a les seves bases els inquieta, perquè desconeixen en quins termes es formularà. La piulada d'aquest matí de Joan Canadell, un dels dirigents de Junts amb més ascendència sobre les bases, deixant oberta la possibilitat de repetir eleccions, ha acabat d'agitar els nervis. 

Fins ara, els republicans avançaven amb la confiança que en el pitjor dels escenaris, si no s'aconseguia tancar un acord per repetir la coalició amb Junts, els de Puigdemont investirien Aragonès i es quedarien fora del govern, una possibilitat que va verbalitzar el mateix Jordi Sànchez. Ara, però, ja no les tenen totes, i queden només 22 dies per a la data límit

Mimar la CUP

En paral·lel, també al Parlament, la resta d'integrants de l'equip negociador d'ERC s'han entrevistat amb dirigents de la CUP amb l'objectiu de seguir mimant i preservant l'acord que tenen amb els anticapitalistes, que vigilen de prop que els avenços que els de Junqueras facin amb Junts no invalidin cap punt del document que tenen pactat. A la negociació amb Junts s'afegeix la dificultat de vetllar perquè els passos fets amb Junts no posin en risc el suport de la CUP. 

I és que, a més de la consulta de Junts, si hi ha cap modificació substancial del que es va segellar amb els cupaires, la militància anticapitalista haurà de fer una nova assemblea. I els fulls del calendari van caient. 

Investidura al límit del calendari

Fonts d'ERC admeten que fins i tot en la millor de les previsions, sent realistes, la investidura d'Aragonès no arribarà fins a la setmana del 17 de maig. Perquè això passi, confien poder tancar ja un principi d'acord amb Junts abans d'aquest diumenge. 

A la imatge principal, la cúpula d'ERC al Parlament. / S. Alcàzar