"Més optimistes que aquest matí però menys que diumenge". Així resumeixen fonts coneixedores de la negociació per la investidura de Pere Aragonès l'estat d'ànim després de la jornada de múltiples contactes entre les delegacions d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. L'última reunió, aquesta tarda al Parlament, s'ha centrat exclusivament en el pols sobre la tasca del Consell per la República.

La ressaca electoral de la Comunitat de Madrid ha passat factura, i ha provocat més d'un maldecap als actors implicats. Les conseqüències previstes a nivell estatal arran de l'arrasada d'Ayuso han fet aflorar el debat sobre la viabilitat de la taula de diàleg. Mentre ERC creu que l'afebliment de Sánchez la reforça, Junts opina tot el contrari, que és la sentència de mort de la via dialogada.

Enmig de l'excés de soroll tuitaire i esquivant com podien el retrets creuats entre dirigents destacats dels dos partits implicats, els equips negociadors han concentrat els esforços en superar la pantalla que més està costant, la que té a veure amb el rol del Consell per la República. L'assumpte ja va fer embarrancar les converses durant setmanes, a l'inici de la negociació, fins que totes dues parts van optar per driblar provisionalment l'obstacle. Ara que s'ha entrat en el tram final, torna a aparèixer.

La segona cimera de dissabte a Lledoners va servir, segons fonts d'ERC, per començar a dissipar l'escull. Els republicans van sortir amb la sensació que hi havia un punt d'inflexió, que Junts acceptava que l'entitat amb seu a Waterloo no sigui qui aixoplugui la nova direcció col·legiada que marcarà el rumb cap a la República. La reunió d'aquest dilluns va aigualir aquesta percepció. Els representants d'ERC van sortir decebuts, desanimats i, per sobre de tot, neguitosos amb l'actitud dels junters, perquè van percebre un pas enrere en aquest sentit. 

"Ha anat millor que ahir", apunten des del nucli dur de la negociació. 24 hores després, conclosa la cita d'aquesta tarda i vespre al Parlament, a ERC entenen que el tema del Consell per la República "està més afinat", per bé que reconeixen que "encara no està tancat". I vist com han anat les coses darrerament, prefereixen anar amb peus de plom. 

Canadell entra en acció

Al matí, Laura Vilagrà i Elsa Artadi han encapçalat un dia més les reunions sectorials, que tenen la funció de desenvolupar el futur programa del govern Aragonès. La carpeta que ha tocat abordar era la d'economia, després que ahir es fes feina sobre territori i polítiques socials. A ERC han saltat les alarmes quan han vist que qui acompanyava Artadi, avui, era Joan Canadell, una de les veus més controvertides dins de Junts i que més pressió ambiental exerceixen. No feia ni 24 hores que l'expresident de la Cambra de Comerç havia deixat la porta oberta a repetir eleccions. 

Tanmateix, dirigents d'ERC explicaven a la tarda que la reunió havia anat millor del que esperaven i havia servit per avançar. Demà seguirà la marató de contactes. Queda encara molta feina per fer a part del Consell per la República. Per tancar el pla de govern i, sobretot, per polir la proposta d'estructura del nou executiu que va planetjar Aragonès i que Junts ha esmenat. 

Tot això quan queden només 21 dies pel dead line

A la imatge principal, Aragonès al Parlament. / ACN