Després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, anunciés que confinava 37 zones sanitàries de la Comunitat de Madrid, s'ha produït aquest dissabte una escalada de retrets entre el PP i el PSOE. La tensió té lloc dos dies abans de la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i Aysuo, que està prevista pel dilluns per abordar l'increment de casos de la Covid-19 a la capital espanyola. 

Des de la direcció nacional del PP han acusat a la Delegació del govern espanyol a Madrid d'estar més preocupada de preparar una moció de censura contra Ayuso que de contenir la pandèmia. 

Isabel Díaz Ayuso EFE

Isabel Díaz Ayuso en la roda de premsa on va anunciar el confinament de 37 zones de Madrid / EFE

Competència del ministeri de Sanitat

Segons fonts citades per EFE, des de la direcció nacional del PP han recordat que la gestió de pandèmies internacionals és exclusiva del ministeri de Sanitat, segons la Llei de Salut Publica aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Per això, consideren que no és admissible la derivació de responsabilitat del govern espanyol a les comunitats. A més, han apuntat que, malgrat que la presidenta Ayuso ha demanat fins deu cops una reunió amb Sànchez, aquesta es produeix amb sis mesos de retard i, per tant, el president espanyol no ha assumit la seva responsabilitat a temps. 

Segons el PP, Madrid no és una regió més, ja que, a través del aeroport de Barajas, de les autopistes i dels trens, arriben milions de persones tant de la resta de l'Estat espanyol com d'altres països. "Com pretenen dir -es pregunten a la direcció nacional del PP- que s'ha trigat a confinar barris mentre a l'aeroport internacional de la capital entraven sense control?".

A més, el PP acusa a Sánchez d'haver-se negat a les seves peticions per modificar la legislació per tal de permetre limitar la mobilitat de manera efectiva, però sense tornar a un confinament total que considera que seria ruïnós.

Així mateix, los populares recorden que la Comunitat de Madrid no té cos de policia autonòmica, el que fa que qualsevol restricció de mobilitat, aforaments o accessos depengui de la Delegació de Govern.

El PSOE veu difícil l'execució de les noves mesures

D'altra banda, el portaveu socialista a l'Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, ha destacat que veu difícil que es puguin executar les últimes mesures anunciades per frenar l'expansió del coronavirus a la regió alhora que ha destacat que els pròxims quinze dies són vitals per controlar la pandèmia i ha criticat la gestió que ha fet el govern regional per evitar la propagació del virus.  

"Si som capaços de donar un tall seriós a la pandèmia i tal com evoluciona hem de prendre mesures, dic a la Comunitat, no sé a qui més, per fer alguna cosa de més importància perquè la situació no pot anar per aquesta deriva", segons unes declaracions als mitjans de comunicació davant l'Assemblea de Madrid.  

Angel Gabilondo / EFE

El portaveu del PSOE a l'Assemblea, Ángel Gabilondo, es dirigeix ​​als mitjans de comunicació en els voltants de l'Assemblea de Madrid / EFE

El pròxim dilluns entrarà en vigor la mesura que restringeix la mobilitat en 37 àrees sanitàries, excepte per anar a treballar, a l'escola o atendre persones grans o amb necessitats especials, que ha aixecat una oposició al carrer, ja que els barris afectats consideren que s'ha aplicat a les persones amb més dificultats econòmiques i que se'ls vol segregar. 

En aquest context, Gabilondo ha mostrat la seva preocupació per aquesta mesura alhora que alertat de la seva difícil execució: "La mobilitat com es controla, quan un va a les escoles, als treballs o es desplacen d'un lloc a un altre? ". A més, ha destacat que "aquesta divisió per àrees o els horaris" fan complicada la seva aplicació.

Per tant, tot i que ha matisat que no vol posar pegues a les decisions adoptades perquè ara és el moment d'ajudar, sí que ha reconegut que li hauria agradat participar i aportar idees per a "buscar tots junts què fer, però que el govern regional té aquesta tendència a prendre decisions aïlladament".

Respecte a la reunió de dilluns que ve, Gabilondo ha valorat que és un pas necessari i "fonamental", però ha advertit que el procés de cogovernança vol dir que Madrid "té la seva pròpia autonomia per adoptar les seves pròpies decisions", per la qual cosa l'Executiu central "no ha de tutelar" el de la capital espanyola, ja que aquest posseeix la seva "autonomia i autogovern és total".