Un cop més, el nom del sindicat ultra Manos Limpias es troba darrere d'una altra denúncia amb gran impacte sobre la política a l'estat espanyol. En aquest cas, el sindicat ha estat l'ens que ha presentat una denúncia que ha desembocat en l'obertura de diligències prèvies contra Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez. La investigació cerca dirimir si s'han comès delictes de tràfic d'influències i corrupció. La notícia ha sacsejat la política a l'estat espanyol i marca la sessió del Congrés dels Diputats d'aquest dimecres. Darrere hi ha un vell conegut: Manos Limpias. Tanmateix, què fa aquesta entitat? 

Manos Limpias és una associació espanyola fundada l'any 1995 que s'autodefineix com un sindicat anticorrupció i que en les darreres dècades ha estat conegut per participar en tota mena de judicis mediàtics i amb impacte en l'agenda política, des dels atemptats de l'11-M fins a causes contra l'independentisme. Les denúncies que presenten i els actors polítics als quals han posat en el seu punt de mira han estat sovint formacions d'esquerres i partits nacionalistes i independentistes, tot i que no sempre. L'entitat està dirigida per Miguel Bernad, qui va ser secretari general del Frente Nacional, partit hereu de l'ultradretà Fuerza Nueva. A més, Bernad va ser condemnat en primera instància a quatre anys de presó per un delicte continuat d'extorsió i un altre d'estafa. Tanmateix, finalment, el Tribunal Suprem el va absoldre en considerar que no existien proves suficients de les pressions que se li atribuïen.

Denúncies de Manos Limpias

El nom de Manos Limpias ha estat molt conegut entre el moviment independentista, ja que sovint l'entitat ha denunciat dirigents i ha participat en causes contra el procés. Recentment, va dur davant el Suprem els acords entre el PSOE, Junts per Catalunya i ERC i per la tramitació de la llei d'amnistia, però el tribunal no va admetre la denúncia. A l'esquena carreguen altres denúncies com, per exemple, contra el 9-N, per tractar d'il·legalitzar l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) o contra Esther Capella, exconsellera de Justícia i actual consellera de Territori, pels permisos dels presos polítics

No només l'independentisme ha estat en el punt de mira d'aquesta organització. Manos Limpias ha participat en processos judicials contra l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero o Unidas Podemos, totes dues sense arribar enlloc. També han format pas de l'acusació en el cas Nóos, sol·licitant la imputació de la infanta Cristina de Borbó. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!