El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, ha presentat aquest dimarts una denúncia davant de la Fiscalia General de l'Estat (FGE) contra la consellera de Justícia, Ester Capella, per un presumpte delicte de prevaricació i frau de llei en entendre que aplica "de manera malintencionada" l'article 100.2 del reglament penitenciari per concedir un règim de semillibertat als presos polítics.

"En els moments actuals s'està preparant la sortida dels presos en el règim de semillibertat aplicant de manera malintencionada l'article 100.2 del Reglament Penitenciari", apunta en l'escrit a què ha tingut accés Europa Press, per després incidir que l'objectiu de Capella és "donar-li un encaix a la carta" als líders independentistes.

Fins aquest dimarts, dels nou condemnats, cinc ja es beneficien de l'aplicació del 100.2, en concret es tracta de Dolors BassaCarme FordadellJoaquim FornJordi Cuixart i Jordi Sànchez. La mateixa Capella va assenyalar la setmana passada que era "previsible" que les presons catalanes apliquessin aquest article als nou condemnats pel procés sobiranista pel Tribunal Suprem, permetent que surtin durant unes hores al dia.

Segons el 100.2, si bé cada grau comporta determinades mesures de control i seguretat dels presos, aquestes característiques poden combinar-se a fi de fer el sistema més flexible. Però Bernad insisteix que es dona un tracte de privilegi des d'Institucions Penitenciàries de Catalunya als condemnats del procés en els centres de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses.

En aquest sentit, apunta que amb independència de què l'aplicació del 100.2 pugui ser recorregut per la Fiscalia i revisat per un jutge, això no eximeix els responsables polítics, i, en concret a la consellera, d'aplicar el reglament de manera que no es faci de forma "espúria malintencionada i prevaricadora".

I recorda que els presos del procés "no han demostrat cap penediment", ja que han manifestat "reiteradament que ho tornarien a fer". Així mateix, en l'escrit Bernad assenyala que ni els ciutadans en llibertat ni els reclusos de diferents centres penitenciaris no donen crèdit a què passa amb aquests presos perquè demostra que, en aquest cas, "la llei no és igual per a tothom".

"En aquest cas el tracte de privilegi cap als presos del procés s'aplica per la seva condició de ser independentistes i ser o haver estat membres rellevants de la Generalitat", afegeix, per després incidir que els presos independentistes "tenen el padrí" del Govern "amb la complicitat del govern d'Espanya".

Al fil, recorda que ell mateix va ser pres durant deu mesos a la presó de Navalcarnero i que ha viscut en persona les diferents aplicació dels beneficis penitenciaris. El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va decretar presó incondicional el 2016 per a Bernad, a qui li va atribuir la comissió de presumptes delictes d'extorsió, amenaces i pertinença a organització criminal.