Des de la denúncia per la consulta del 9N, el sindicat Manos Limpias no ha parat de recórrer als jutjats per aturar el procés independentista a cop de llei i de Constitució. La insistència d'aquesta associació ultra a denunciar tots els moviments de l'independentisme català l'han convertida en el principal flagell del procés als jutjats.

Contra la famosa xiulada al Rei

Manos Limpias va denunciar la xiulada al rei Felip VI de la final de la Copa del Rei del 30 de maig de l'any passat per part dels seguidors de Barça i l'Athletic de Bilbao. La Fiscalia, de la mà de l'associació, acusa a 95.000 aficionats dels delictes d'injúries al Rei i als símbols de l'Estat espanyol. Mai abans s'havia dut tan lluny una xiulada contra el cap d'Estat, tot i que no era la primera ocasió: el rei Joan Carles també havia viscut episodis semblants al Vicente Calderón el 2012 i a Mestalla el 2009.

Contra la resolució del 9N

Just un any després de la consulta, quan encara no hi havia Govern, Junts pel Sí i la CUP van presentar la declaració d'inici de desconnexió amb l'Estat espanyol. Manos Limpias i UPyD van denunciar els nou punts del text al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acusant de rebel·lió i sedició l’expresident de la Generalitat Artur Mas; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els diputats Jordi Turull i Marta Rovira de Junts pel Sí; la diputada de la CUP Anna Gabriel i l’exdiputat, també cupaire, Antonio Baños. Aquesta vegada, i trencant amb els precedents, el TSJC no admet a tràmit la querella perquè considera que els fets no són constitutius "d'aquest delicte ni de cap altre il·lícit penal". No obstant, en la mateixa investigació, la Fiscalia va demanar el llistat de tots els ajuntaments que havien presentat o aprovat mocions de suport a la declaració rupturista.

Contra les lleis de desconnexió

Tot just fer-se públic que el TSJC havia rebutjat la querella contra els principals responsables de la resolució, el passat 5 de febrer van obrir un altre procés contra els diputats Jordi Turull i Marta Rovira de Junts pel Sí, i Antonio Baños i Anna Gabriel de la CUP per haver posat en marxa les ponències amb la finalitat de debatre les tres lleis per a la desconnexió: Hisenda pròpia, Seguretat Social i Procediment Administratiu. L'associació Manos Limpias els va acusar de desobediència, provocació, conspiració i sedició.