El Tribunal Suprem ha inadmès a tràmit la denúncia que el sindicat ultra Manos Limpias havia presentat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pels acords amb Junts per Catalunya i ERC i per la tramitació de la llei d'amnistia. La Sala del Penal del Suprem ha considerat que es tracta d'un "acord polític" i ha conclòs que "els fets denunciats no són constitutius de delicte". La denúncia de Manos Limpias, a la qual també s'havien adherit dues associacions, acusava Sánchez i altres membres de l'executiu espanyol i representants del PSOE, de presumptes delictes d'usurpació de funcions, prevaricació administrativa i suborn.

El Suprem descarta que l'acord per l'amnistia suposi "un frau de llei"

En concret, el sindicat argumentava que l'acord per l'amnistia suposava un "gran frau de llei" perquè simplement responia a "un intercanvi de vots per a la investidura" de Sánchez. En aquest sentit, apuntava que l'amnistia implicava una "usurpació d'atribucions judicials" perquè implicaria  desautoritzar i deixa sense efecte la sentència del Suprem sobre el Procés, i per tant una vulneració de la separació de poders. En la interlocutòria, el Suprem ha assenyalat que els pactes de la investidura entre el PSOE i els partits independentistes no impliquen la comissió de cap delicte. La Sala Penal assenyala que els acords s'emmarquen en les negociacions de naturalesa política i que no constitueixen tampoc un delicte de suborn o de negociacions prohibides.  

 

 

El Suprem també rebutja que existeixi cap usurpació de funcions, ja que el fet que un acord d'investidura inclogui el desenvolupament d'una llei de forma posterior "no constitueix un impediment per a l'exercici de les funcions judicials". Manos Limpias fins i tot havia arribat a denunciar com a frau les esmenes presentades per alguns diputats en la tramitació parlamentària, qüestió que la Sala també ha descartat considerar un delicte, ja que és una acció que està inclosa en l'exercici de la funció legislativa dels diputats.

A banda de Sánchez, la denúncia anava dirigida contra la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz; el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el ministre de Transports, Óscar Puente; el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán; i l'eurodiputada socialista Iratxe García, com a cooperadors necessaris dels delictes denunciats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!