Després de reconèixer que "és legítima la inquietud i l'exigència de la gent" i de carregar contra el govern de Mariano Rajoy per "impedir que la normalitat democràtica funcioni", el diputat d'ERC Ernest Maragall ha acabat assimilant que, potser, l'única sortida és "poder triar nosaltres el quan, el què i amb quina intensitat desafiem" i, conseqüentment, "segurament desobeir" perquè si Catalunya continua pel camí actual serà difícil desbloquejar la formació d'un Govern.

Maragall ho ha exposat així en una entrevista a Els Matins de TV3, on ha provat de justificar tots els passos que està seguint el Parlament per celebrar el debat d'investidura sota l'argument que "havia de quedar clar que se'ns impedeix dur a terme la voluntat de la ciutadania", tot i que ha admès que "hem de mirar lluny i ser conscients d'on som: hem de forçar contínuament els límits".

Precisament en aquest sentit, el diputat per ERC ha volgut enviar un missatge clar a JxCat fent-los saber que "fer república també és construir aquest país amb urgència i autoexigència" i lamentant-se que "no tindria sentit acceptar un ajornament indeterminat només pel nom d'una persona" perquè "aquest país demana ser governat a crits". 

L'acord, a prop?

El missatge de Maragall és clar: "qui ha d'explicitar la seva última decisió és JxCat" perquè, ha insistit, "per ERC el nom no és un problema, volem un acord global i tot indica que Jordi Sànchez no podrà ser president". I no només això. No condicionar la investidura al nom d'un candidat també vol dir que "no podem condicionar el futur del país al fet que l'Estat posi impediments".

Tot i que encara han d'acabar de parlar amb la CUP, Maragall s'ha mostrat optimista i ha assegurat que "estem en condicions de dir que l'acord està molt a prop" i ha obert la porta a la possibilitat de tenir Govern la setmana vinent. Ara bé. També ha volgut ser realista i ha posat de relleu que "tenim un estat delinqüent, que no dubta en utilitzar tots els instruments per fer mal".

A l'espera de veure què responen els tribunals sobre la investidura de Sànchez, el diputat per ERC ha acabat fent referència a les paraules de Joan Tardà a El Periódico, on va proposar obrir diàleg i bastir ponts amb els comuns i el PSC i ha matisat que "ampliar la base no vol dir seduir ningú", sinó posar en pràctica un concepte de Govern per tota la ciutadania del país".