El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, el convidat més polèmic de la cimera de l'OTAN celebrada a Madrid, s'ha desfet aquest dijous en elogis a Espanya i ha assegurat que és un "amic molt sincer". Erdogan ha agraït al rei Felip VI i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la bateria de míssils Patriot que l'Exèrcit espanyol té desplegada a la frontera turca amb Síria des del 2015. "En moments molt crítics, Espanya va enviar els Patriots. No els va retirar, com van fer altres aliats [per les vulneracions dels drets humans i el bombardeig de kurds]. En nom del meu Estat i del meu país, li dec un agraïment a Sánchez", ha assenyalat el dirigent turc en una roda de premsa després de la cimera celebrada per l'OTAN a Madrid.

La missió Active Fence de l'OTAN protegeix la població de Turquia davant de possibles atacs amb míssils balístics procedents de la veïna Síria, i està integrada actualment per una bateria de míssils Patriot espanyola. El president turc ha insistit que "el lideratge de Sánchez hi juga un paper important". "Dono les gràcies a Sánchez i al rei", ha declarat. Erdogan ha recordat també que el seu país està construint actualment un vaixell amb disseny de l'empresa espanyola Navantia sobre la base del portaavions Joan Carles I, el vaixell insígnia de l'Armada espanyola. També ha confiat que l'intercanvi comercial entre tots dos països arribi als 19.000 milions d'euros, des dels actuals 14.000.

Mentrestant ha transcendit que l'aixecament del veto de Turquia a l'ingrés de Suècia i Finlàndia dins l'OTAN té unes condicions. I ja s'han palpat quan tot just acaba la seva cimera a Madrid. Des de Catalunya, se n'ha fet ressò el professor de la UB i cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay: "La cimera de l’OTAN a Madrid ja té els seus primers resultats. Avui els Estats Units han extradit Memet Gezer, acusat de terrorisme, a Turquia. Ankara assegura que membres del PKK i dissidents turcs seran extradits aviat des de la Unió Europea i els Estats Units", ha escrit a Twitter.

El darrer informe d'Amnistia Internacional sobre l'estat dels drets humans al món revela que l'any passat es van fer denúncies greus i creïbles de tortura i altres maltractaments a Turquia, i també afirma que no es van abordar les profundes falles del sistema judicial turc. "Polítics de l'oposició, periodistes, defensors dels drets humans i altres es van enfrontar a investigacions, processaments i condemnes sense fonament", va dir l'organisme de control.

Curiosament, Espanya i Turquia són els dos estats que va investigar recentment un informe aprovat pel Consell d'Europa, en el qual es denunciava la situació dels exiliats catalans, l'espionatge amb Pegasus i la falta de concrecions de la taula de diàleg. Aquest informe ha causat neguit al govern espanyol.