El president rus, Vladímir Putin, no ha estat convidat aquesta vegada a la cimera de l'OTAN. I també ha vist que el seu país ja no és considerat un soci estratègic per a l'Aliança, però sí una amenaça. Si la trobada de l'OTAN a Lisboa l'any 2010 s'havia establert la fi de la guerra freda, les coses enguany han canviat. Sobre la taula, a banda de les relacions amb Rússia també hi havia l'ingrés de Suècia i Finlàndia sobre la taula. El Kremlin no ha participat en la cimera, però se l'ha mirat de ben a prop. Rússia no té les mateixes preocupacions pel que fa a l'ingrés de Finlàndia i Suècia a l'OTAN que en el cas d'Ucraïna, encara que respondrà si sorgeixen amenaces, ha declarat aquest dijous el president rus.

"No tenim els problemes amb Suècia i Finlàndia que tenim, lamentablement, amb Ucraïna. No tenim inquietuds ni reclams territorials, no hi ha res que ens pugui preocupar respecte a la pertinença de Finlàndia i Sueca a l'OTAN. Si això és el que volen, doncs endavant”, ha recollit Interfax. Tot i això, ha matisat que "ells han de comprendre amb claredat que abans no afrontava cap amenaça, però ara, nosaltres ens veurem obligats a respondre simètricament i generar les mateixes amenaces que provinguin des d'aquests territoris".

"Es tracta de coses evidents. Que potser no ho comprenen? Tot estava bé entre nosaltres, però ara hi haurà determinades tensions, això és sens dubte evident, sense això serà impossible. Repeteixo, si generen amenaces", ha afegit. El president rus ha comentat la definició de Rússia com a principal amenaça, enunciada la vigília a la cimera de l'OTAN a Madrid, en assenyalar que "cal assumir això com un fet". "Per nosaltres no és una novetat que es preparaven des del 2014 per a accions actives contra nosaltres. Justament això explica les nostres accions decidides per defensar els nostres propis interessos", ha explicat. Segons Putin, els Estats Units necessitaven un enemic extern per agrupar els seus aliats sobre la base de la seva presumpta amenaça.

"Iran no els servia gaire per a aquest paper, Rússia els funciona millor. Nosaltres els vam donar aquesta oportunitat, agrupar al voltant seu tots els seus aliats en aquesta nova volta de l'espiral de la història", ha dit. El mandatari rus ha qualificat l'OTAN com un rudiment d'èpoques passades, dels temps de la guerra freda. "Ens deien tot aquest temps que l'OTAN ha canviat, que ara és més aviat una unió política, però tots buscaven l'excusa per donar-li un nou impuls com una organització militar”. "Doncs bé, això és el que fan. No hi ha res de nou en això", ha recalcat.

L'objectiu de l'OTAN a Ucraïna, segons Putin

A més, Putin va carregar contra les crides a Ucraïna de diversos països occidentals a eludir les negociacions i resoldre l'actual conflicte al camp de batalla. "Això només confirma les nostres suposicions que Ucraïna no és l'objectiu, que el benestar del poble ucraïnès no és l'objectiu d'Occident i l'OTAN", ha constatat. Per al mandatari rus, Ucraïna "és un mitjà per protegir els interessos" d'Occident. "És a dir, amb les mans dels ucraïnesos, del poble ucraïnès, els països de l'OTAN volen consolidar-se més, enfortir el paper a escala mundial, confirmar el lideratge, l'hegemonia en el sentit directe de la paraula, les ambicions imperials", ha destacat.

vladimir putin turkemnistan 2
Vladímir Putin, president rus, amb el president del Turkmenistan, Serdar Berdymukhamedov / Efe

Occident, segons Putin, "sempre va parlar de la seva exclusivitat, va ficar a les consciències de la comunitat internacional la tesi i el lema de 'qui no està amb nosaltres, està en contra nostra'". "Tot és la manifestació de la mateixa política", ha conclòs. El president rus ha viatjat al Turkmenistan, per participar en la Cimera dels països riberencs del Caspi (Rússia, Iran, Kazakhstan, Azerbaidjan i Turkmenistan), en què va promoure l'exclusió de la presència militar estrangera, en clara al·lusió a l'OTAN.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una trobada al Turkmenistan / Efe