El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha enxampat la ministra de Justícia, Pilar Llop, faltant a la veritat, quan ha assegurat que l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa s'havia oposat a l'informe que va elaborar el letó Boris Cilevics, sobre la vulneració de drets humans a Espanya i Turquia, en què es denunciava la situació dels exiliats catalans. En realitat, l'informe va ser aprovat. "L’Estat espanyol està edificat sobre un munt de mentides, i la seva política —i en general també el seu periodisme— no fa més que cuidar l’hortet. Cap dia sense una mentida, naturalment tot per la pàtria. El terraplanisme de la ministra és de traca, i ni s’immuta", ha lamentat Puigdemont.

La ministra Llop ha indicat al Congrés, visiblement neguitosa, que l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa es va oposar a l'informe, cosa que no és certa. "Sembla mentida que no sàpiga que l'assemblea legislativa del Consell d'Europa fa poques setmanes es va oposar a l'informe Cilevics", ha deixat anar al diputat de Junts Josep Pagès.

La ministra ha confós la votació de l'informe amb la pressió que van fer els representants espanyols per intentar que no es publiqués. Aquest fet ha estat denunciat pel senador nord-català François Calvet (del partit d'Emmanuel Macron), que ha deixat en evidència Espanya al Consell d'Europa. Els representants espanyols van fer pressió perquè no es publiquessin les conclusions que criticaven el manteniment de les euroordres, l'espionatge amb Pegasus i la inexistència d'avenços en la taula de diàleg. Al final el ponent Boris Cilevics va optar per retirar formalment les conclusions, si bé va publicar l'informe complet. 

Segons el senador, l'actitud dels representants espanyols "és una greu manca de respecte" cap a les institucions europees i la seva feina. "Recordo que el Consell d'Europa és un òrgan dedicat a promoure i a preservar la democràcia i els drets de l'home", ha insistit. "Molts membres de la comissió haurien preferit que els representants espanyols dediquessin els esforços a l'aplicació efectiva de les recomanacions debatudes i aprovades per l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa", ha apuntat.

Calvet ha recordat que va ser present en el debat de l'informe, que es plantejava si "s'ha de processar els líders polítics per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat a Espanya i Turquia". Ha explicat que la comissió es va felicitar per l'indult als presos polítics, però va expressar el temor que pugui ser impugnat als jutjats. "Pel que fa a la resta de recomanacions que s'havien formulat, la comissió va constatar, amb desgrat, que encara queden molts processos penals contra funcionaris o antics funcionaris catalans, com també ordres de detenció emeses contra responsables polítics que viuen a l'estranger", en al·lusió als exiliats.