ERC ha anunciat que dijous votarà a favor de la reforma del sistema de pensions en el seu pas pel Congrés, després d'arribar a un acord amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. La reforma, pactada entre el govern espanyol i sindicats amb el vistiplau de la Comissió Europea, inclourà millores en les prestacions de dones que hagin de reduir la jornada laboral per atendre un fill. El diputat d'ERC Jordi Salvador ha explicat en roda de premsa que el període en què s'hagi reduït la jornada computarà al 100% de la seva jornada anterior en el càlcul de la pensió de jubilació i de la prestació d'incapacitat permanent.

Això s'aplicarà durant tot el temps que duri la reducció i no únicament en els primers anys, com estipula la legislació actual. També s'incrementa la pensió en casos d'incapacitat temporal per risc durant l'embaràs o la lactància per a dones que estiguin en reducció de jornada. Salvador ha dit que el compromís d'Escrivá és o bé incloure-ho via esmena durant la tramitació parlamentària com a projecte de llei o a través d'una disposició addicional en alguna altra llei.

Els elements que reclamava ERC

El diputat d'ERC també ha reivindicat que en la reforma ja s'hi han inclòs tres elements que reclamaven els republicans com són la quota de solidaritat, l'increment del 10% en el complement de bretxa de gènere i la cobertura de llacunes per facilitar l'accés de determinades dones treballadores a les prestacions contributives.

El PP ratifica el seu vot negatiu

Per la seva banda, el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha justificat el vot en contra del seu grup a la reforma de les pensions en què "hi ha veus independents com l'AIReF que han descobert el pastís del govern espanyol de Sánchez", mentre que la seva homòloga del PSOE, Eva Granados, li ha retret aquest rebuig, qualificant-lo de "grolleria". Així s'han intercanviat aquests missatges tots dos portaveus parlamentaris a les tradicionals rodes de premsa des del Senat, on Maroto ha confirmat el vot en contra del PP a aquesta reforma de pensions, que es debatrà aquest dijous al Congrés. "La reforma de les pensions no garanteix la revaloració per l'IPC de les pensions futures", ha denunciat Maroto, que ha assenyalat aquesta raó per votar en contra al Congrés, encara que aquest dilluns al matí s'obrissin a una abstenció. Mentrestant, la portaveu socialista ha assenyalat que “és tan groller que el PP no vol tenir un sistema públic de pensions sostenible, equitatiu i solidari”.