Esbroncada. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha criticat que Espanya hagi abandonat un ajustament automàtic del sistema de pensions com era el factor de sostenibilitat per substituir-lo per l'anomenat mecanisme d'equitat intergeneracional. Un mecanisme que ni tan sols equival als costos d'indexar les pensions a la inflació, segons l'organisme.

L'OCDE s'ha mostrat molt severa amb la reforma adoptada la setmana passada pel Congrés dels Diputats després de la derogació de la qual va portar a terme l'any 2013 el govern de Mariano Rajoy. En l'informe biennal sobre pensions, l'organisme ha explicat que el mecanisme d'equitat intergeneracional permetrà recaptar un 2,3% del PIB espanyol durant un període de deu anys —recordem que suposa un augment del 0,6% de les cotitzacions durant deu anys per garantir les despeses per la jubilació dels baby boomers—. El problema, però, és que alhora la Comissió Europea ha calculat que només la indexació de les pensions a la inflació suposarà un sobrecost anual equivalent a l'1,4% anual del PIB l'any 2030 i del 2,6% des de 2050.

Caldran més mesures

El responsable de l'estudi, Hervé Boulhol, posa el focus en el fet que el mecanisme d'equitat intergeneracional "dona una mica més d'oxigen a curt termini, però no està a l'altura del problema a llarg termini". Això vol dir que "caldran noves mesures". "En l'horitzó 2040-2050 hi ha un problema de recursos" pel ràpid envelliment de la població d'Espanya i això requereix "mesures estructurals", explica Boulhol a Efe. Afegeix que el principal defecte és que ara s'està fent una proposta "a mitjà termini i no es diu el que passarà després".

L'OCDE inclou un capítol sobre Espanya en aquestes últimes evolucions de l'acord negociat pel govern espanyol amb els seus socis parlamentaris i els sindicats, però rebutjat tant per la patronal com per l'oposició de dretes. El capítol insisteix en el fet que d'aquesta manera s'han eliminat els mecanismes d'ajustament automàtic que tenen una àmplia sèrie d'avantatges.

Problemes demogràfics

El text fa notar que Espanya forma part d'una minoria de països en l'OCDE que no disposen d'un mecanisme automàtic d'ajustament i que "posen a resguard les pensions de les incerteses i són menys i erràtiques, més transparents i més equitatives entre generacions que les modificacions discrecionals". "Els mecanismes d'ajustament automàtic presenten l'avantatge de definir la direcció que han de prendre els règims, sabent que un canvi d'orientació exigirà almenys explicacions i posarà en evidència els compromisos", afegeix.

Com en edicions anteriors, l'OCDE examina alguns dels paràmetres del sistema i situa Espanya dins d'un grup de països membres que hauran d'enfrontar "seriosos problemes demogràfics que es repercutiran en l'adequació de les pensions de jubilació, en la seva viabilitat financera o en les dues". 

 

Imatge principal: Una protesta de gent gran a Barcelona / ACN