ERC ha anunciat una ofensiva contra l'Operació Volhov de la Guàrdia Civil que fa unes setmanes va acabar amb la detenció de 21 persones vinculades al procés. Aquesta ofensiva es basarà, de moment, en una denúncia a títol personal del portaveu del partit al Congrés, Gabriel Rufián, i una bateria de preguntes al govern espanyol registrada pel mateix grup al parlament espanyol. Així ho han explicat a la roda de premsa posterior a l'executiva celebrada aquest dilluns la secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta, i les diputades de la formació al Congrés Carolina Telechea, Montse Bassa i Marta Rosique

La denúncia de Rufián fa èmfasi en què "les converses gravades són privades", segons ha explicat Vilalta, qui ha afegit que "no tenen res a veure amb res del que s'està investigant, i no sabem ni si són il·legals". "Demanem que es facin els requeriments necessaris perquè es deixin de filtrar i publicar", ha afegit assegurant que són conscients que "l'àrbitre no és imparcial i sabem que no farà justícia".

Concretament, les gravacions filtrades de Rufián pertanyen a una reunió que aquest va mantenir amb Xavier Vendrell, empresari i exdirigent d'ERC detingut per l'Operació Volhov, Eduard Voltes, exsecretari de Cultura, i Sergi Sol, exmà dreta d'Oriol Junqueras. A la conversa, Rufián opina que "al Pere [Aragonès] li hem de posar al costat algú que sigui dur, que sigui whisly, perquè Pere Aragonès, [Ester] Capella, [Roger] Torrent, [Marta] Vilalta i [Sergi] Sabrià són Pepsicola, Aquarius y Nesquik".

Bateria de 140 preguntes

Per altra banda, les diputades republicanes al Congrés han anunciat una bateria de 140 preguntes al Congrés "que el govern espanyol té l'obligació de respondre". De fet, Rosique ha recordat que ja van registrar una bateria de 300 preguntes que van ser contestades "amb respostes insuficients o no respostes". "Tenim davant un govern espanyol que diu que és dialogant però que no cessa la repressió cap a l'independentisme".

Per la seva banda, Montse Bassa ha concretat que han demanat que "s'expedienti el jutge Joaquín Aguirre", encarregat d'investigar tot el que està relacionat amb aquest operatiu, "per prevaricació". També ha informat que algunes de les preguntes fan referència al nom escollit per l'operació, que "banalitza el nazisme i elogia la División Azul". Per últim, ha comentat que altres preguntes fan referència al tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena. "Volem saber si actua per compte propi o segueix instruccions d'algun ministeri", ha dit.

Montse Bassa - marc puig (erc)

La diputada Montse Bassa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: Marc Puig (ERC)

Per últim, Telechea ha explicat que estan estudiant altres accions amb altres grups de la 'Llotja de Mar', "com la comissió d'investigació sobre les filtracions i espionatge de les forces de seguretat de l'Estat".

El regidor de Cabrera de Mar

Responent a les preguntes dels periodistes, Vilalta ha reiterat que l'expedient obert al regidor de Cabrera de Mar Eduard Mir "no té res a veure" amb l'Operació Volhov. Segons ha informat, si se l'ha forçat a dimitir és per "tenir una quantitat elevada de diners al seu despatx municipal, que provenien de la venda d'una finca familiar". "Tenir una quantitat elevada de diners al despatx no s'adequa als valors republicans", ha sentenciat.