A les eleccions municipals de 2019 ERC va quedar-se a 500 vots de ser la força més votada a Tarragona, un dels bastions del PSC, amb qui els republicans van empatar en nombre de regidors. Aquell resultat històric els va servir per expulsar els socialistes després de dècades governant-hi. ERC va arribar a l'alcaldia, amb Pau Ricomà, gràcies a una aliança amb els comuns, JxCat i la CUP. Exactament la mateixa fórmula que ara aspira a exportar al Palau de la Generalitat. Els republicans han fet parada aquest dimarts a Tarragona per exhibir-la com la prova que "és possible" posar d'acord Junts i comuns malgrat els vetos creuats. 

pere aragones miting erc tarragona   marc puig
Pere Aragonès durant el míting d'aquest vespre a Tarragona. / Marc Puig

El mateix dia que ERC ha arrencat el compromís del govern del PSOE i Podemos de convocar la taula de negociació entre Catalunya i l'Estat immediatament després de les eleccions del 14 de febrer -amb l'escepticisme manifest de Junts i CUP- el seu cap de llista ha apujat el to contra el PSC. 

Primer, afirmant que el millor del que va representar en el seu dia el PSC "avui està a ERC". I després per assimilar Salvador Illa a Inés Arrimadas. De fet, l'ha definit com "l'Arrimadas del 2021".

Ja fa dies que Aragonès adverteix que el candidat dels socialistes ho és també de tots els partits que van donar suport al 155. Avui ha anat un pas més enllà, acusant-lo "d'assumir el programa de Cs per acabar tenint el suport de VOX per arribar a la presidència de la Generalitat".

El vicepresident ha alertat que un govern  del PSC pot suposar una amenaça per la immersió lingüística i el model d'escola catalana i ha traçat una línia vermella. "Això no ho podem permetre". 

Els "xamans de l'independentisme màgic"

Un dels plats forts de la nit ha estat la intervenció del número quatre de la llista d'ERC per Tarragona, que ha estat diputat del PSC aquesta legislatura. Carles Castillo ha explicat que si ha fet el canvi és perquè "no hi ha cap alternativa entre defensar l'status quo actual i la independència" i ha elevat el to contra els qui acusen ERC de renunciar a la República.

Haver fitxat un exsocialista, ha dit, "no fa ERC menys independentista, la fa més gran". Per això ha esperonat els republicans a no deixar que "ningú us doni lliçons de res". "No podem permetre que xamans de l'independentisme màgic ens facin arronsar", ha rematat. 

carles castillo   miting erc tarragona   marc puig
Carles Castillo, l'exdiputat socialista que ara va de número 4 a la llista d'ERC. / Marc Puig

Forcadell i Bassa entren a escena

La concessió del tercer grau als presos independentistes coincidint amb l'arrencada de la campanya ha estat un autèntic revulsiu per a Esquerra Republicana. Sobretot, per haver pogut recuperar el seu líder, Oriol Junqueras, que ha insuflat els quadres del partit de moral guanyadora, després que les últimes enquestes els hagin aigualit els pronòstics d'una victòria còmoda i folgada.

Però a banda de Junqueras, els republicans compten encara amb tres pesos pesants que, fins fa una setmana, tenien prohibit participar en mítings. Es tracta de Raül Romeva, que ja va debutar divendres passat a Badalona, i Dolors Bassa i Carme Forcadell, que encara no han entrat en campanya. La seva reaparició serà aquest dimecres al migdia, en un míting a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Serà un acte sobre dones i feminisme. 

Justament al míting d'aquest vespre, Pere Aragonès ha volgut aprofitar per felicitar l'excosellera Bassa, que avui fa anys. 

A la imatge principal, el presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, fent el símbol de victòria. / Marc Puig