L'última vegada que Oriol Junqueras va trepitjar el Parlament ho va fer sota custòdia policial. Les forces de seguretat van traslladar-lo en una furgoneta directament des del centre penitenciari de Lledoners, juntament amb la resta de companys presos. Havia de comparèixer a la comissió d'investigació del 155. Immediatament després, els van tornar a conduir, sota vigilància, cap a la presó. Aquest dimarts, un any després, hi ha tornat en condicions més dignes, sota el règm de semillibertat que li permet el tercer grau. 

Oriol Junqueras Roger Torrent Parlamento - Marc Puig
El president del Parlament rep Oriol Junqueras a l'escala noble de l'edifici. / Marc Puig

El president de la cambra i número tres a la llista d'ERC ha fet d'amfitrió. Les darreres trobades entre tots dos havien estat amb un vidre blindat pel mig. Aquesta vegada, en canvi, han pogut abraçar-se. Junqueras i Torrent han passejat per l'edifici i han entrat junts a l'hemicicle. ElNacional.cat ha tingut accés a les fotografies del moment. Per als avesats a llegir entre línies els missatges subliminals, el líder d'ERC s'ha col·locat per la foto a l'escó de president.

Segons expliquen fonts coneixedores de la trobada, tots dos dirigents han aprofitat per intercanviar opinions sobre el futur més immediat del país, però també han conversat de la família. Junqueras ha compartit amb el president del Parlament que els seus fills estaven eufòrics perquè va poder-los acompanyar a l'escola, aquest dilluns. Les mateixes fonts indiquen que el líder dels republicans està amb "moral de victòria".

Vídeo: Oriol Junqueras

Abans de la trobada, Junqueras ha estat entrevistat al Parlament per Antonio FarrerasLa Sexta. 

Oriol Junqueras Roger Torrent Parlamento - Marc Puig
Junqueras i Torrent, camí de l'hemicicle. / Marc Puig

El precedent

Des de la darrera visita de Junqueras al Parlament ha plogut molt. Ha passat un any i uns quants dies. Però el cert és que tot i la de coses que han passat al llarg d'aquest temps, el clima no ha canviat gaire. Quan els presos del procés van anar a comparèixer a la comissió del 155, el president Quim Torra acabava de donar per liquidada la legislatura i les relacions entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Va ser arran de la retirada de l'escó assumida per la mesa del Parlament

Durant les seves intervencions, els presos van criticar l'actitud dels seus successors al Govern de la Generalitat, per les constants picabaralles entre socis. Així mateix, van fer l'enèsima crida a la unitat independentista que, un any després es demostra que no va acabar de quallar. 

Oriol Junqueras Parlament   Marc Puig
Junqueras, als passos perduts. / Marc Puig

A la imatge principal, Torrent i Junqueras conversen dins l'hemicicle del Parlament. / Marc Puig