El PSOE preveu registrar la llei d'amnistia en els pròxims dies i investir Pedro Sánchez la setmana vinent, segons han apuntat fonts socialistes aquest dimarts a la jura de la Constitució de la princesa Elionor. El registre de la norma es produiria abans del debat d'investidura i seria juntament amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i BNG, quan s'hagi tancat l'acord amb els grups parlamentaris. És a dir, que ara només quedarien els "detalls" de la negociació amb el partit de Carles Puigdemont, a l'espera de tancar també l'acord amb els republicans i els nacionalistes bascos. Tot plegat, després de la reunió de Santos Cerdán amb el president a l'exili aquest dilluns —que va evidenciar avenços en les negociacions.

Els socialistes han aclarit que encara no hi ha "res tancat", però s'han mostrat optimistes davant la possibilitat que la sessió d'investidura tingui lloc la setmana vinent al Congrés dels Diputats. "A partir de diumenge, qualsevol dia és bo", han apuntat. En aquesta línia, han comentat que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, té la previsió d'anunciar la data aquesta setmana —coincidint amb la reunió de la Mesa de divendres. Això vol dir que hi hauria l'opció de convocar el ple els dies 7 i 8 de novembre. "És qüestió de dies", han afegit fonts de la Presidència del Congrés.

Quan seria el debat d'investidura de Sánchez?

Cal dir que dimarts, 7 de novembre, hi ha previst un ple al Senat. A més, els Reis estaran de viatge oficial a Dinamarca entre el dilluns 6 i el dimecres 8. El calendari porta a calcular que el debat d'investidura podria tenir lloc els dies 8 i 9 de novembre, festiu a la ciutat de Madrid. Seria dijous quan Armengol aniria al Palau de la Zarzuela a comunicar al rei Felip VI el resultat de la votació, un cop s'hagi celebrat el debat i el monarca hagi tornat del viatge. I és que en el PSOE confien a no haver d'anar a una segona volta, cosa que significaria que rebria tots els vots afirmatius dels seus socis a la primera votació i no en caldria una segona 48 hores després.

Els socialistes també han indicat que és "lògic" que el registre de la llei es faci de manera conjunta, ja que hi ha "56 diputats" que han demanat l'amnistia als líders independentistes i el PSOE li dona suport. En qualsevol cas, la intenció és comunicar el pacte quan s'hagin tancat els acords amb tots els grups necessaris. De fet, les fonts han recordat que serà un pacte per a la legislatura per tal de donar continuïtat al govern de coalició amb Sumar. "Quan vegem el pacte, veurem en què cedim tots. No és qüestió de cedir, sinó de pactar", han afirmat.

No hi haurà foto de Sánchez amb Puigdemont

Ara bé, el PSOE no ha aclarit com oficialitzarà l'acord ni si ho farà de manera conjunta o amb cadascun dels grups. Encara queden per reblar "detalls", tant amb Junts com amb la resta de formacions que encara no han donat el "sí" definitiu a la investidura de Sánchez. Això sí, els socialistes no contemplen reblar el pacte amb una foto o trucada de Sánchez amb Puigdemont i han assegurat que això no ha estat mai "objecte de debat" entre el PSOE i Junts. Pel que fa a les cessions, han dit que l'acord ha requerit concessions per totes les parts i que entenen que és el govern espanyol qui més ha de cedir per obtenir el suport dels qui seran els seus socis parlamentaris. "Es tracta de fer possible la reconciliació entre Catalunya i Espanya", han afegit.

Finalment, si les fonts socialistes han dit que "qualsevol dia és bo, a partir de diumenge" és per la consulta que a les bases sobre el pacte amb Sumar i amb els independentistes. Al respecte, han assegurat que no tenir encara els resultats no condiciona la possible convocatòria del ple la setmana vinent per part de la presidenta del Congrés. En aquest sentit, han reiterat que aquesta setmana es podria conèixer la data del debat.