La reunió entre Carles Puigdemont i Santos Cerdán, número 3 del PSOE de Pedro Sánchez, en plenes negociacions per la investidura continua portant cua. Després de les reaccions furibundes de les dretes a aquesta trobada, que va tenir lloc al Parlament Europeu, des del Govern de la Generalitat parlen de la reunió com un “gest”. “Cada partit ha de valorar quins són suficients i quins no”, ha reflexionat la portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, que ha celebrat també, com ja va fer quan Puigdemont va pronunciar la seva conferència el 5 de setembre, que Junts hagi “entrat de ple en la negociació, que el Govern considera que és la millor via per fer avançar l’independentisme”. Per altra banda, Plaja ha assegurat que en els pròxims dies no hi ha prevista cap trobada entre Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès

La portaveu del Govern ha insistit en la importància d’una llei d’amnistia, assegurant que Catalunya és a prop d’aconseguir-la si “les negociacions arriben a bon port amb els independentistes”, fet que només voldrà dir que el “PSOE per necessitat ha donat sortida a les peticions” d’ERC i Junts. Aquest cap de setmana, Sánchez assegurava en la defensa d’una llei d’amnistia que calia fer de la necessitat virtut. Plaja també ha assenyalat que és important que l’amnistia sigui total i per tant inclogui el cas del Tsunami Democràtic: “Ningú hauria de quedar enrere”, ha afegit. Preguntada de nou per la reunió entre el PSOE i Puigdemont, ha insistit que el més important és que el president “pugui tornar en llibertat i ser rebut al Palau de la Generalitat per Aragonès. Amb tot, Plaja no ha volgut anar més enllà d’aquestes consideracions sobre les negociacions, recordant que qui forma part de les converses són els partits independentistes i no l’executiu. Alhora, però, ha recordat que l’amnistia és un “tema prioritari” pel Govern, sobre el qual el president de la Generalitat s’ha posicionat “molt clarament”. 

Crítiques a la jura d’Elionor: “Blanquejament”

Tot i que la reunió entre Puigdemont i el PSOE ha generat una gran quantitat de titulars, la gran cita d’aquest dimarts tenia lloc a Madrid, amb la jura de la Constitució de la princesa Elionor. En aquest acte no hi ha participat cap representant ni de Junts ni d’ERC, i tampoc hi ha acudit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a diferència d’altres líders autonòmics com Isabel Díaz Ayuso (Comunitat de Madrid), Marga Prohens (Illes Balears) o el socialista asturià Adrián Brabón. Plaja ha assegurat que l’executiu català no se sent interpel·lat per un acte que “blanqueja i intenta perpetrar la monarquia espanyola, que és una monarquia anacrònica”, mentre que el Govern treballa per “la República Catalana”.