La princesa Elionor ha fet aquest dimarts el seu primer discurs com a hereva oficial de la corona espanyola. Al Palau Reial, on s’ha desplaçat després de jurar la Constitució, la princesa d’Astúries s’ha compromès públicament a jurar “fidelitat” als valors que “representa i simbolitza” la monarquia espanyola i que, segons ha dit, són “la unitat i la permanència d’Espanya”. Així s’ha expressat al davant de la majoria del govern espanyol i la seva família: el rei Felip VI, la reina Letícia i la seva germana, la infanta Sofia. Per tot això, ha demanat als espanyols “que confiïn en mi”, a la vegada que ella diu que té posada “la confiança en la nostra nació i el futur d’Espanya”.

Ha estat un discurs breu, que no ocupa més d’una pàgina, i que ha pronunciat amb cert nerviosisme i alguns petits errors en la pronúncia. Ha arrencat afirmant que es compromet “amb els nostres principis democràtics i valors constitucionals” que ha dit assumir “plenament” i als quals diu que espera “correspondre amb la més gran dignitat i el millor exemple”. Després d’uns anys de turbulències pels escàndols a l’estranger del seu avi, Elionor de Borbó ha completat fil per randa els missatges que li eren previsibles: unitat de la nació, defensa de la monarquia parlamentària i compromís amb la societat espanyola.

 

La corona veu en el duo Felip-Elionor una via per passar pàgina dels escàndols del rei emèrit, Joan Carles I, que no ha assistit als actes públics. La princesa d’Astúries s’ha compromès a atendre “els interessos generals de la nació” i ha afirmat que es deu “a tots els espanyols”. “En aquest dia tan important els demano que confiïn en mi, com jo tinc posada tota la meva confiança en el futur de la nostra nació i el futur d’Espanya”. Abans del discurs, el seu pare, Felip VI, li ha imposat el Collar de la Reial i Distingida Orde Espanyola de Carles III.

Sánchez promet “lleialtat” a Elionor

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha obert l’acte al Palau Reial, on ha assegurat a la princesa que pot comptar amb la “lleialtat” de l’executiu i considera que el jurament que ha fet “dona més futur” a la Constitució. “Compteu, Altesa, amb la lleialtat, el respecte i l’afecte del govern”, ha assenyalat Sánchez en l’acte solemne posterior a la sessió efectuada al Congrés dels Diputats davant els representants de les principals institucions de l’Estat.

Després de l’esmorzar al Palau Reial, la comitiva reial es desplaçarà a El Pardo, on es farà una celebració privada amb les famílies de la princesa d’Astúries, tant la de Felip VI com la de la reina Letícia, i els amics de la princesa. En aquest últim esdeveniment, sense càmeres, està previst que Joan Carles i Sofia es trobin amb la seva família.