Reunió d'Ara Repúbliques, la candidatura europea encapçalada per Oriol Junqueras, a Lledoners. La diputada republicana Diana Riba, acompanyada de Jordi Solé (ERC), Pernando Barrena (Bildu) i Ana Miranda (BNG), s'ha reunit aquest dilluns a la presó del Bages amb Junqueras per analitzar l'inici del curs polític i parlar de l'escó que no ha pogut assolir.

En una atenció als mitjans en sortir del centre penitenciari, Riba ha volgut avisar que si la sentència al judici surt abans del 14 d'octubre, com han apuntat fonts del Suprem, suposaria una nova "vulneració" als drets de Junqueras i demostraria "poc respecte" al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Cal recordar que el Suprem va preguntar a aquest tribunal sobre la immunitat del president d'ERC en la seva nova condició d'eurodiputat electe i que la vista està senyalada per al 14-O. En cas de sortir la sentència abans, però, podria decaure.

Per altra banda, Riba també ha valorat el fet que la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, hagi insinuat en la memòria de l'any judicial que els presos polítics tenen tracte de favor a les presons catalanes, obrint la porta que siguin traslladats a Madrid quan es dicti sentència ferma. Riba ha lamentat aquest pronunciament i s'ha preguntat si estan més "preocupats de fer un càstig constant" que de complir la llei, recordant que la legislació obliga que els presos estiguin al costat de les seves famílies. "Si fem servir aquesta pena com un càstig, l'Estat té un problema democràtic", ha afegit.

Finalment, la diputada republicana ha apuntat que tant Junqueras com Raül Romeva estan "forts" i "animats" i ha assegurat que han fet una crida perquè aquest 11 de setembre sigui "una gran Diada" i que demostri que "tenim força per tirar endavant".