La sala segona del Tribunal Suprem confia a tenir la sentència del judici al procés abans del pròxim 16 d'octubre. Per què aquesta data? Perquè és quan es compleixen dos anys de presó provisional de Jordi Sànchez Jordi Cuixart, el termini legalment establert per aquesta mesura cautelar. Així ho avancen fonts de l'alt tribunal, que assenyalen que la sentència, en la qual han treballat tot l'estiu Manuel Marchena i la resta de magistrats, ja està en un estat "avançat" de redacció. Malgrat la seva enorme complexitat.

Els líders de l'ANC i Òmnium Cultural van ser els primers a entrar a la presó, el 16 d'octubre del 2017. Abans del segon aniversari de l'ingrés de presó, els magistrats de la sala del procés volen tenir la sentència. La llei estableix que aquesta mesura cautelar pot tenir una durada màxima de dos anys, tot i que pot prorrogar-se dos anys més. Malgrat tot, la sala segona vol evitar haver de prorrogar la situació de provisionalitat. Almenys aquesta és la intenció, el "desig". D'altra banda, el 14 d'octubre també hi ha convocada la vista oral al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat. Tot i que això últim no influeix en els temps, segons el tribunal. "Quan estigui deliberada d'inici a fi es notificarà", assenyalen des de la sala segona.

Les mateixes fonts no donen per fet que la sentència sigui aprovada per unanimitat dels integrants de la sala, i per tant no es descarten vots particulars d'alguns magistrats, especialment tenint en compte la complexitat de l'assumpte. Estan treballant en el veredicte per blocs temàtics. La sala segona tampoc no ha decidit encara si hi haurà lectura pública de la sentència, però des de l'alt tribunal no ho veurien "lògic", perquè serà molt voluminosa per a llegir-la sencera i molt complexa per a fer-ne una lectura restrictiva.

La sentència del Tribunal Suprem sobre els presos polítics de l’1-O, que s’està deliberant des del passat mes de juny, tindrà de ben segur conseqüències polítiques, amb la Diada i el segon aniversari del referèndum enmig. Aquest mateix dilluns, durant l’acte d’obertura de l’any judicial, tant el president del Consell General del Poder Judicial com la fiscal general de l’Estat han advertit que la sentència ha de ser acatada per tothom, “sigui quina sigui” aquesta.